A szatmárnémeti filharmóniával közösen koncertezik a Koszika & The HotShots

A szatmárnémeti filharmonikusokkal közösen koncertezik a Koszika & The HotShots együttes. A koncertre csütörtökön és pénteken kerül sor Szatmárnémetiben a Dinu Lipatti Filharmónia hangversenytermében. A marosvásárhelyi énekesnő, Koszorus Krisztina Koszika a rendhagyó hangszerelésű fellépésről, terveiről és az előtte álló kihívásokról mesélt a Maszolnak.

Eredetileg a koncert az együttes tízéves születésnapjára született és az Erdélyi szimfonikus mesék címet viselte – tájékoztatta Maszolt Koszika. Kifejtette, a koncert koncepciója a múltból a jövőbe való haladás, a nosztalgikus zenei világból egy modernebb hangzásvilágba fordul át a fellépés az est folyamán.

Fotó: az együttes Facebook-oldaláról

A bemutatandó zenék újragondolt magyar és román népzenéből, klasszikus és kortárs irányzatokból inspirálódott dallamokból tevődnek össze, ugyanakkor Koszika & The HotShots együttes saját dalai is elhangzanak szimfonikus hangszerelésben. A szatmárnémeti fellépésen feszesebb, jobban megszerkesztett műsort láthat-hallhat a publikum kevesebb improvizációs elemmel. Ennek ellenére a koncert minden korosztálynak ajánlott, mindenki megtalálhatja benne a saját ízlésének megfelelőt – részletezte az énekesnő.

„Többször kellett próbálnunk, mivel szükséges az összehangolódás, hiszen a szimfonikus zenekar létszáma jelentős. Emellett szükséges a koncertekre való ráhangolódás is, meg kell szoknunk a teret, hiszen kisebb a helyszín, mint amihez mi szokva vagyunk, azaz oda kell figyelnünk, hogy mindenki férjen el, meglegyen a megfelelő helye” – mesélte Koszika.

Az előzményekről az énekesnő elmondta, hogy a tavaly május 15-ei marosvásárhelyi bemutatót egy szinte féléves próbafolyamat előzte meg, ugyanakkor az első fellépés „hibrid koncert” formájában valósult meg, azaz a nézőtéren ülő közönség mellett Marosvásárhely Színház terén is követhették a nézők a fellépést. Ezt követően júniusban szintén Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában álltak közönség elé a helyi filharmonikusokkal, majd ezt a Forgatagon való fellépés követte. A folytatásban a Brassói Magyar Napok keretében a brassói filharmónia társaságában láthatta a produkciót a közönség. Az énekesnő elmondta, minden helyszínen arra is odafigyelnek, hogy hol zenélnek és az adott környezethez alkalmazkodva alakul a műsor, tehát például ha szabadtéren játszanak, több dobcentrikusabb, modern hangzásvilágú dalt játszanak a nézőknek, míg a zártabb terekben inkább visszafogottabb, elegánsabb, a környezetbe beleillő és annak megfelelő dalok hangzanak el.

Ami a jövőbeli terveket illeti, Koszika tudatta, hogy már tárgyalnak a szebeni filharmóniával, a bukaresti rádiózenekarral, ugyanakkor más országokban is terveznek fellépni.

A magyarországi A Dal című műsorral kapcsolatosan kifejtette, jövő héten több próbájuk is lesz Budapesten a Swing a la Django zenekarral, és az utolsó élő műsorban lépnek fel február 19-én. A dal bemutatásával kapcsolatosan az énekesnő kifejtette, hétfőn tárgyalnak a kreatív csapattal a prezentációról, ugyanakkor izgatottan várja a tévés fellépést, hiszen – mint fogalmazott – nagy lehetőség egy ilyen versenyen, ilyen színvonalas zenészekkel együtt énekelni.

Ami a dal struktúráját illeti, hozzátette, eredeti formában, módosítások nélkül mutatják be a nézőknek. Hangsúlyozta: ha sikerül továbbjutniuk, átdolgozzák a dalt annak érdekében, hogy még gazdagabb hangzásvilággal, meglepetésekkel tarkítva, új élményt tudjon nyújtani a közönségnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?