Izgalmas szakmai-művészi közegre talált Csíkszeredában Sinha Róbert gitárművész

Tehetségre, egyedülálló „lelkiségre” talált Csíkszeredában Sinha Róbert gitárművész, olyannyira, hogy visszatért és művészbarátait is magával hozta. 

Sinha Róbert Budapesten született indiai édesapától és magyar édesanyától. Gitárművész, előadó, zeneszerző, a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett diplomát. Az ötévnyi hollandiai tanulást követően visszaköltözött Budapestre, és elindította azóta is felívelőben levő zenei karrierjét. Amerikától Európa országain át Indiáig a világ számos előadótermében játszhatta már dalait, versmegzenésítéseit, népdalfeldolgozásait. Egy Lackfi Jánossal közös erdélyi turné alkalmával vetődött fel az ötlet, hogy tartson workshopokat Székelyföldön. Az elgondolást tett követte, és 2020 óta rendszeresen visszajár Csíkszeredába, ahol a Vámszer Géza Népiskolában a dalszerzés, versmegzenésítés és népdalfeldolgozás titkaiba vezeti be tanítványait. A projekt kapcsán beszélgettünk az éppen Csíkszeredában tartózkodó zenésszel.

Sinha Róbert | Fotó: Raffay Zsófia

A székelyföldi workshopok gondolata 2019-ban fogalmazódott meg, amikor Sinha Róbert Lackfi Dorottyával és Lackfi Jánossal járta Erdélyt. „Hat nap alatt tartottunk kilenc előadást, bizonyos napokra tehát több fellépés is jutott. A végére eléggé ki voltunk fáradva, de csodálatos néhány nap volt” – elevenítette fel a zenész. A turné csíkszeredai állomásán az előadók beszélgetőtársa a Sapientia Egyetem docense, Prohászka-Rád Boróka volt, akivel elhatározták, hogy az egyetemen szerveznek egy workshopot, amin a brit zene mögöttes jelentéstartalmait tárják fel a 17. századtól napjainkig. A gitárművész partnere a workshop során Emma Brown angol énekesnő és zenetudós volt.

„Nagy siker volt, és azt találtuk ki, hogy mi lenne, ha szerveznénk egy nagyobb szabású dolgot. Én azonnal azt mondtam, hogy nyitott vagyok rá, ha sikerült előteremteni az anyagi fedezetét. Egyszer csak kaptam egy e-mailt a Vámszer Géza Művészeti Népiskolától, amely a Sapientiás alkalmak szervezésében is részt vett, hogy létezik egy nyitott pályázati kiírás a Nemzeti Erőforrások Minisztériumánál. Elkészítettük a pályázatot és nagy örömömre jött az értesítés, hogy nyert a pályázat, és jönni kell Csíkba. Nagy lelkesedéssel vágtam ebbe bele és 2020-ban mintegy fél évet töltöttem összességében itt” – idézte fel a kezdeteket Róbert. A workshop első felvonását nagy sikerű koncerttel zárták 2020 júniusában, az iskola pedig újra pályázott és sikerült a folytatás anyagi hátterét is biztosítani, így a gitárművész 2021 októbere óta újra főleg Csíkszeredában tölti az idejét.Sinha Róbert és Novák Péter az Átjárók2 workshop résztvevőivel | fotó: a Vámszer Géza Művészeti Népiskola Facebook-oldala

Műhelymunka határok nélkül

A workshop, eltérően az első sapientiás alkalmaktól, nem az angol zenéről szól, fő témái a dalszerzés, a versmegzenésítés és a népdalfeldolgozás. A dalszerzést Róbert egyedül oktatja, a versmegzenésítésekben Prohászka-Rád Boróka, a népdalfeldolgozásokban Román Hunor népzenész van segítségére. A műhelymunka következő fejezete kapcsán újabb ötlete is támadt az előadónak: szerette volna időről-időre meghívni előadó barátait az oktatásra és fellépéseket szervezni a csíkszeredai közönségnek.

„Már volt egy zenés beszélgetés, amikor Danics Dóra volt a vendégünk, legutóbb pedig Novák Péter járt itt. Vele azt találtuk ki, hogy az összes workshop-résztvevő együtt legyen velünk a színpadon. Májusban fog érkezni Gryllus Dániel” – mondta el Róbert. A gitárművész titkos terve, hogy a látogatások kölcsönössé váljanak és Csíkszeredából is utazhassanak művészek Magyarországra, tudtuk meg. Ezen kívül az is a projekt része, hogy a résztvevők mindegyike rögzíthet egy dalt a képzés ideje alatt.

Egyedülálló lelkiség

Róbert a workshop hónapjaiban egy csíkdelnei vendégházban éli mindennapjait, ahol egy régi jó barátja vendégszeretetét élvezi. Közben számos új ismeretséget kötött, és jól érzi magát Székelyföldön. Ha pedig hiányzik neki Budapest, autóba ül és elutazik a magyar fővárosba. Sinha Róbert lelkesen mesélt csíkszeredai életéről, lelkesedését fokozza, hogy számos pozitív visszajelzést kapott a workshop kapcsán, és többen megkeresték zenei ötletekkel.

„2020 januárjában jöttem ki és azt kell mondanom, szakmai-művészi szempontból életem egyik legizgalmasabb időszaka ez, otthon érzem magam Csíkban. Itt olyan lelkisége van az embereknek, a résztvevőknek, amitől én is jól érzem magam. Olyan sűrűségben, intenzitásban jön szembe velem a tehetség és ez a lelkiség, ami egészen egyedülálló” – fogalmazott Róbert.A Csíki Mozi színpadán Danics Dórával és Dr. Prohászka Rád Borókával 2021. novemberében | Fotó: Mezey Koppány

A gitárművész Indiáról is mesélt. Első alkalommal öt éves korában járt az országban, attól kezdve rendszeresen utaztak oda a családjával. A rokonlátogatások mellett a delhi magyar nagykövetség meghívására is járt már Indiában koncertturnén. „India természetesen nem közömbös nekem. Nagyon szeretem és örülök, mekkorát fejlődött. Szegénység persze most is van, de hatalmas a gazdasági fejlődés, és egyre jobban élnek az indiai emberek” – emelte ki. Hozzátette: bár élt Hollandiában és indiai kötődésére is büszke, leginkább magyarnak tartja magát. Ugyanakkor az indiai kultúra is fel-felbukkan zeneszerzői tevékenysége során, írt már magyar népdalfeldolgozást szitár- és tabla-kísérettel is.

Tudomány és művészet

A zenész életének egyik fordulópontja az volt, amikor választania kellett eredeti szakmája, a mérnök-fizikus és a zenei pálya között, végül az utóbbi mellett döntött. „Világéletemben nagyon szerettem az elméleti fizikát, a mai napig érdekel, piszkálja a fantáziámat. Nem bánom, hogy ezt tanultam” – fogalmazott. Hozzátette, fiatalon arra készült, hogy egyszerre lesz majd fizikus és gitárművész, ám ez „nem fért bele”. „Felmértem 27 évesen, hogy soha az életben nem lennék olyan jó fizikus, mint zenész. Büszke vagyok magamra, mert ehhez kellett bátorság. Ott volt a jól fizető projektmenedzseri állásom, mérnök-fizikus diplomám és azt gondoltam, most vagy soha. Hollandiát választottam, ahol volt olyan szak, ami a műszaki tudományok és a zene kapcsolódási pontjait kutatta, ezen töltöttem egy évet” – idézte fel. Róbert aztán klasszikus gitárból egyaránt sikerrel felvételizett Hágába, Amszterdamba és Rotterdamba is, végül a hágai intézmény mellett döntött és a Holland Királyi Zeneakadémián végezte zenei tanulmányait.

A terveiről szólva Sinha Róbert elmondta: el tudja képzelni, hogy hosszú távon folytassa a csíki projektet. „Nem volna jó érzés egyszer csak elengedni mindazt, amit itt felépítettem. Felelősséget érzek azok iránt, akikkel elkezdtem dolgozni és fellépési lehetőségek is adódnak. Ha úgy hozza az élet, hogy maradnék, akkor van tervem, hogy kiket hívnék még meg Csíkszeredába. Gondoltam Harcsa Veronikára, Jamie Vinchesterre, Szabó T. Annára és ahogy mondtam, szeretnék innen is embereket bemutatni Magyarországon. A tervek tehát megvannak, de hogy mit hoz az élet, mindezt folytatom-e, az majd eldől” – zárta beszélgetésünket Sinha Róbert.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?