Miskolcon mutatják be Selmeczi György és Szőcs Géza utolsó közös operáját

Selmeczi György | fotó: Kolozsvári Magyar Opera2022. január 21-én 19 órától a Miskolci Nemzeti Színházban lesz Selmeczi György Veron című operájának ősbemutatója. A librettót a nemrég elhunyt Szőcs Géza írta, ez volt az utolsó költői munkája.

A történet több szálon is kötődik Kolozsvárhoz, hívja fel a figyelmet a Kolozsvári Magyar Opera közleménye. A széki cselédlány és a fiatal költő szerelmének története a nagy háború küszöbén zajlik, Kolozsváron, mely mintha az egész akkori Magyarország foglalata lenne. A librettót Hunyady Sándor Bakaruhában című novellája nyomán Szőcs Géza írta, akinek ez volt az utolsó költői munkája.

„A két erdélyi születésű, Kossuth-díjas szerző, Selmeczi György zeneszerző és Szőcs Géza költő legújabb és egyben utolsó közös operája, a Veron alapanyagául egy poétikus kolozsvári történetet választott magának, mely egyszerre szórakoztató és szívszorító: a széki cselédlányt bakának öltözve elcsábító, aranyifjú költő szerelmi históriája sokszínűen vonultatja fel a tipikus operai karaktereket és dramaturgiai fordulatokat. (…) A zenei megfogalmazás – vállaltan Bartók és Kodály szellemében – egyaránt merít a népzenei, katonazenei forrásokból, és megidézi a vurstlik és kabarék hangulatvilágát is. Az eredeti novella címe – Bakaruhában – nem véletlenül lehet ismerős sokaknak: ebből a történetből készült 1957-ben nagysikerű film Bara Margittal és Darvas Ivánnal a főszerepben” – olvasható a Miskolci Nemzeti Színház honlapján az előadást bemutató leírásban.A Veron próbáján | fotó: Gálos Mihály

Az előadás A Miskolci Nemzeti Színház és a Kolozsvári Magyar Opera koprodukciójában készült.

A két főszerepet Covacinschi Yolanda és Haja Zsolt, illetve Kovács Csilla és Hámori Szabolcs játsszák. Az előadást Cser Ádám vezényli, rendezte Szabó Máté.

A Kolozsvári Magyar Opera énekművészei közül a női főszerepet alakító Covacinschi Yolanda mellett fellépnek: Antal Livia, Gáspárik Szilvia és Balla Sándor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?