Marosvásárhelyi versenyző A Dalban: Koszika a Swing à la Django meghívottjaként indul

A Swing à la Django zenekar meghívott énekesnőjeként Koszorus Krisztina, azaz Koszika egyedüli erdélyi előadóként versenyzik hamarosan A Dal című műsorban, az Utazás című szerzeményük ugyanis 455 pályázó dal közül jutott be a legjobb negyven közé a Duna Televízió tehetségkutatójában. A válogatókra várva kerestük meg a marosvásárhelyi énekesnőt.

Hogyan találtatok egymásra az együttessel?

Ez nagyon izgalmas történet. Úgy kezdődött, hogy az együttest meghívták a csíkszeredai városnapokra, és egy közös ismerősünkön keresztül eljutott hozzájuk az egyik videónk, ami egy koncertünkön is előadott magyar népdal volt. Ennek köszönhetően a zenekar vezetője megkeresett, és elkezdtünk ötletelni az együttműködésről. Következő lépésként elküldtek néhány zenei ötletet nekem, ezeket végighallgattam, majd írtam rájuk szöveget. Ezt követően született az a döntés, hogy a dal áthangszerelését követően az együttes benevezi a közös dalunkat A Dal című műsorba.Fotók: Koszika személyes archívuma

A Dal 2022 hét részes tehetségkutató műsor, amelynek keretében a nézők és a szakmai zsűri kiválasztja az idei év legjobb magyar dalát. A dalválasztó műsor tizenegyedik évadához érkezett. Nézettsége meghaladja a több százezret adásonként. A zsűri összetétele: Egri Péter énekes, gitáros, Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros, Mező Misi énekes, valamint Wolf Kati, aki maga is versenyzett A Dal színpadán. A műsor évekig volt az Eurovíziós dalfesztivál előszobája, Magyarország azonban néhány éve visszalépett a fesztiváltól. 

A dal, mint azt a címe is jelzi, az utazásról szól. Konkrétabban megfogalmazva mit fed ez az utazás, mi a dal üzenete?

Amikor először írtam a dalszöveget, egy innen elszármazott személy szemszögéből próbáltam megközelíteni ezt a témát. Ugyanakkor benne van a dal üzenetében az az életstílus is, amit mi zenészekként nap mint nap megélünk. Az együttes tagjai szerették volna felhívni a figyelmet arra is, hogy művészekként milyen kihívás az előadók családjainak, hogy szeretteik állandóan úton vannak, ezért a dal szövegét is igazítottuk ehhez az életérzéshez. Összegezve: a dal fő gondolata az, hogy bárhova is elutazol mint előadó, mint magánember, a család az a biztos pont, ahová mindig hazatérhetsz, ha meg szeretnél nyugodni, feltöltődni.

Mit jelent számodra ez az együttműködés?

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a zenekar meghívott, nagyon örültem a megkeresésnek, hogy tetszik nekik az, amit képviselek. Gondolkodás nélkül mondtam igent a közös együttműködésre, hiszen az ilyen típusú munkafolyamatok mindig nagyon termékenyek. Művészemberként folytonos útkeresésben vagyok, ezért is tartom fontosnak az ilyen együttműködéseket a zenészkollégákkal, hiszen rengeteg dolgot tanulhatunk egymástól, és egy kreatív légkör mindig értékes tapasztalatokat eredményez.

A verseny vizuális elemeket is igényel, hiszen ez egy tévés műsor. Mivel készültök, hogyan viszitek színpadra, erősítitek meg képi világában is a dalotok üzenetét?

Több ötleten dolgoztunk a Duna Televízió csapatával, végül közösen megegyeztünk egy nagyon kreatív ötletben, amit viszont sajnos nem árulhatok el a válogató fellépés előtt, de ígérhetem, hogy igényes, az együttes és jómagam zenei világát is kellőképpen képviseli majd.

Készült videoklip is a dalotokról, amit már megtekinthetnek a nézők?

Nemrég jelent meg a videoklipünk, olyan jellege van, mintha Instagram-, Facebook-történetekből tevődne össze. A cél a közvetlenség, a megközelíthetőség érzésének a megjelenítése, a műviség mellőzése volt. Egyszerűen csak saját magunkat adjuk a felvételen is.

A dalverseny mellett vannak további közös terveitek az együttessel?

A legközelebbi közös fellépésünk Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színházban lesz, ezt követően egyelőre a műsorra kell koncentrálnunk, mivel közelednek a válogatók. Egyébként megszületett a dal akusztikus verziója is, amit legalább annyira szeretünk az együttessel, mint a dal teljes hangszerelésű változatát. Az akusztikus változatot már ezen a hétvégén láthatják a nézők a Duna Televízióban.

Marosvásárhelyen és Erdély-szerte hol és mikor láthatunk téged?

Marosvásárhelyen pénteken lépek fel a Kultúrpalota galériájában, a Magyar Képtár megnyitója után vendégszerepelek, igaz nem az együttessel, hanem modern köntösbe öltöztetett népdalokat adok elő, valamint saját dalokat is hallhatnak majd a résztvevők.

Ezt követően Szatmárnémetiben is fellépünk február 10-én és 11-én a Szatmárnémeti Filharmóniával közösen. A fellépésünk koncepciója a múltból a jövőbe való haladást öleli át. Három fele lehet osztani a koncert anyagát: egy nosztalgikus, visszatekintő, gyakran népzenéből táplálkozó anyag; a második részben a különböző földrajzi területekről inspirálódott zenei anyagot prezentálunk, például lesz egy blokkunk, amelyben portugál dalokból játszunk el részleteket improvizációs elemekkel tarkítva; míg a harmadik rész a mostani, modern hangzásvilágot fedi le. Fontos megjegyeznem, hogy a zenei alkotói munkánkban segít Vaughn Roberts trombitás is, aki Norah Jones amerikai énekesnőt is tanította a North Texasi Egyetemen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?