Koszorus Krisztina „Koszika” lett a Szebeni Nemzetközi Jazzfesztivál legjobb énekese

A Szebeni Nemzetközi Jazzfesztivál május 23-29. között került megrendezésre, a versenyrész a fesztivál első három napjában zajlott.

Első nap, május 23-án hat együttes versenyzett, köztük Koszorus Krisztina és Szász Csaba, másnap nyolc előadó lépett színpadra, majd szerdán került sor a gálára, ahol zsűri a megszokott 4 díj helyett 5-öt osztott ki:

A zsűri különdíjában ketten is részesültek: Sandu Bantaş – a Iași-i George Enescu Művészeti Egyetem tanulója, valamint a bukaresti Viorica Pintilie Quartett (Viorica Pintilie – ének, Alexandru Oltean – zongora, Adrian Flautistu – nagybőgő, Iulian Nicolau – dobok)

A legjobb kompozíció: Guiseppe Dimonte Neukolln c.dala (a Pippi Dimonte zenekar előadásában, Olaszországból)

A legjobb énekes: Koszorus Krisztina Marosvásárhelyről (gitáron kísérte Szász Csaba)

A legjobb zenekar: BB Quintet, amelynek tagjai a Graz-i egyetem tanulói: a brazil Marcelo Valezi (tenor, szaxofon, fuvola), a horvát Ivar Krizic (basszusgitár), a magyarországi Tóth Lajos (zongora) és Balogh Balázs (dob).

A fesztivál közönsége online szavazhatott kedvencére. Az első nap után a legtöbb közönségi szavazatot a bukaresti Groovy Bastards csapat kapta, melynek tagjai: Ioana Vişinescu (ének), Mario Nichiforescu (basszusgitár), Leonard Croitoru (zongora), Alex Muşat (dob), Andrei Bălaşa (gitár), másnap pedig a bukaresti Cristina Radu kapta a legtöbb szavazatot.

A gálán minden díjazott játszott egy dalt, amelyre a hozzáértő szebeni közönség tapssal, füttyel és ovációkkal reagált. A gálát követő sajtótájékoztatón a zsűri elnöke, Simona Maxim és tiszteletbeli tagja, Florian Lungu szerint Koszorus Krisztina énekhangja, stílusa, improvizációs készsége és hangszínkészlete messze a többiek fölé helyezte őt, úgyhogy egy percig sem volt kétség, hogy ő lesz az idei legjobb énekesnek járó díj nyertese. A zsűri szintén kiemelte a Koszikát gitáron kísérő Szász Csaba gitárjátékát.A szervezők szerint a verseny célja, hogy egybegyűjtse a romániai és külföldi jazz műfajban tevékenykedő előadókat, zenekarokat, útjukra indítaná a fiatal jazzkedvelőket. 

 

Kimaradt?