A legrégebbi eurázsiai ékszerre bukkantak egy lengyel barlangban

Egy lengyel barlangban találták meg Európa és Ázsia legősibb, több mint 40 ezer éves olyan ékszerét, amit emberi kéz munkált meg.

A 4,5 cm hosszú és 1,5 cm széles, mamutagyarból készült, ovális függőn két nagyobb, valószínűleg felfüggesztésre szolgáló lyuk látható, ezen kívül több mint 50 apró, pontszerű lyuk aszimmetrikus hurokvonalban.

„Ez egy csodálatos ősi kézimunka a Homo sapienstől, egy bámulatos ékszer” – mondta Sarah Talamo, aki a dél-lengyelországi Stajnia barlangból származó lelet kutatását vezette a Bolognai Egyetemen.

A kutatók egy új radiokarbonos vizsgálati módszerrel állapították meg, hogy a függő 41 500 éves, így a legrégibb egész Eurázsiában, 2 000 évvel korábbi a hasonló franciaországi és németországi leleteknél, pontszerű fúrt lyukakkal díszített tárgyaknál.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a lelet rávilágít arra is, hogy a mai Lengyelország területe a művészi innováció fontos térsége volt Európában, ahol a modern emberek újfajta dekorálásokat találtak fel személyi vagy kulturális identitásuk jelzésére.

A kutatók szerint nem tudni, hogy a mamutcsonton látható rajz mit ábrázol. Egy hasonló motívum, amit a franciaországi Blanchard-ban egy kb. 30 ezer éves vésett csonton találtak, a feltételezések szerint az elejtett vadállatok megszámlálására vagy a Hold járásának jelzésére szolgálhatott.

A Stajnia-barlangban folytatott ásatások kiderítették azt is, hogy a modern ember a korábban véltnél 10 ezer évvel hamarabb megjelent Lengyelországban. „Eddig úgy tudtuk, hogy a mamutcsontékszer keletkezésének idején még nem élt modern ember azon a területen” – mondta Sarah Talamo.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?