Magyar kárpitművészettel köszöntik Bukarestben a költészet napját

Rendhagyó művészeti ággal, kárpitművészeti műremekekkel köszönti Bukarestben a Balassi Intézet bukaresti kulturális központja idén a költészet napját. Rákérdeztünk a részletekre.

Két helyszínen ünnepel a Magyar Kárpitművészek Egyesületével kötött partnerség eredményeként Bukarestben a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, a kulturális központ Gina Patrichi utca 8. szám alatti székhelyén és a Román Nemzeti Irodalmi Múzeumban nyílik kiállítás április 11-én és 12-én.A Szál variációk címet viselő kárpitkiállítás április 11-én, szerdán 19 órától az intézetben nyílik meg. Ekkor, a Magyar Költészet Napja alkalmából, Fazakas Ernő színművész magyar és román nyelven is fog szavalni. A kiállítást Szepes Hédi művészettörténész és Orbán Anna Mária textilművész nyitja meg, és a tárlat május 16-ig lesz megtekinthető.

Másnap, április 12-én, ugyancsak 19 órától pedig Mesélő szálak címmel nyílik kárpitkiállítás, ezúttal a Román Nemzeti Irodalmi Múzeumban (Griviţei út 64-66.) A május 1-ig megtekinthető kiállítást ezúttal is Szepes Hédi és Orbán Anna Mária nyitja meg, közreműködik Iolanta Eremie és Diana Ciudin hegedűn, illetve Alexandru Cochisă brácsán.

A kiállítás beharangozójából kiderül: a kárpitművészet jellegzetesen európai műfaj, mely megújult formai és tartalmi értékeivel a 20. és 21. század művészetének is része. A kiállítás összefogja és képviseli azokat a Magyarországon és határain kívül élő (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia) magyar kárpitművészeket, akik a XIV. században elterjedt „gobelin” kárpitszövési technika folytatói, megújítói. A technikai keretek, a helyi sajátosságok és a művészek szemlélete izgalmas dimenziókat nyitott e művészeti ágnak.

A Román Nemzeti Irodalmi Múzeumban Tápai Nóra, Zelenák Katalin, Sipos Éva, Szabó Verona, Székely Judit, Pápai Lívia, Málik Irén, Kecskés Ágnes, Kovács Péter, Harmati Zsófia, Balogh Edit, Bényi Eszter, Bocz Bea, Czakó Margit, Maevszka Konc Borjána, Lencsés Ida, Kneisz Eszter, Orbán Anna Mária, Pasqualetti Eleonóra és Nagy Juci munkái tekinthetők meg. Mindkét tárlat kurátora Kneisz Eszter.„Több szempontból is érdekes a kiállítás, amely része annak a folyamatnak, amely keretében két éve a Szombathelyi Képtár mutatkozott be, amely Magyarország legnagyobb kortárs textilgyűjteményét őrzi (több mint 2500 darab, amiből 1200 nemzetközi miniatűrtextil 4 kontinensről több mint 40 országból), illetve tavaly a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió, amely a világ minden részéből fogad keramikus művészeket (40 éve működik, eddig 45 országból volt itt mintegy 500 alkotó, több mint 4000 kerámia van a gyűjteményben)” - részletezte a Maszolnak Kósa András László főszervező, a kulturális intézet igazgatója.

Mint jelezte első alkalommal érkeznek ezek az óriáskárpitok Bukarestbe. A Balassi Intézet partnere az Irodalmi Múzeum mellett a bukaresti Képzőművészeti Egyetem (Universitatea de Arta) textil tanszéke is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?