Novemberben helyére kerül Kinde Annamária síremléke

Barátok és pályatársak fogtak össze, hogy síremléket emeljenek a két éve elhunyt nagyváradi költőnek, szerkesztőnek, Kinde Annamáriának.

A síremléket Deák Árpád szobrászművész tervezte, az ő munkája egyébként a Kinde Annamária-díj is, melyet az idei HolnapFeszten hirdettek meg, és saját kötettel nem rendelkező fiatal szépíróknak ítélik majd oda.A síremlékhez szükséges összeg egy részét Facebook-on gyűjtötték össze. Mint Nagyálmos Ildikó újságírótól megtudtuk, az ötlet egy másik egykori kollégáé, Stanik Istváné volt. Nagyálmos Ildikó volt barátként, pályatársként vállalta fel a kezdeményezést, külön bankszámlát nyitott a felajánlásoknak, és az azon összegyűlt valamivel több, mint 1100 lejt a közelmúltban át is utalta Nagyváradra. 

Összesen 2500 lej gyűlt össze a síremlékre, amely már kivitelezés alatt áll és a tervek szerint a november 17–19. között megtartandó Nagyváradi Könyvmaraton keretében kerül a helyére, tudtuk meg Szűcs Lászlótól, a Várad kulturális és irodalmi folyóirat főszerkesztőjétől, aki szintén egykori barátként, pályatársként karolta fel a kezdeményezést.

Kinde Annamária költő, szerkesztő
1956. június 10.–2014. január 4.
Az érettségit követően Brassóban az Erdőmérnöki Egyetemen folytatta tanulmányait, majd Nagyváradon szerzett újságírói diplomát. 1990-ben a Majomsziget című ifjúsági lap főszerkesztője lett. 1992 és 1996 között az Erdélyi Napló munkatársa volt. 1996 és 2002 között a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégium igazgatójaként, 2002-ben a Nyugati Jelen aradi napilap főszerkesztőjeként, 2003-tól az Erdélyi Riport szerkesztőjeként dolgozott. 2006-tól a Várad című irodalmi heti folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedett. Kezdetben az Erdélyi Magyar Írók Ligája vezetőségének is tagja volt.
2001-ben elnyerte a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat nívódíját vers kategóriában, 2007-ben Nagyvárad megyei jogú város kiválósági oklevelét irodalom kategóriában, 2011-ben pedig a Romániai Írók Szövetségének irodalmi különdíját vers kategóriában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?