Véget ért a HolnapFeszt

Könyvbemutatók, sajtófotó-kiállítás, felolvasás, pódiumbeszélgetések – csütörtöktől szombatig tartott az idei HolnapFeszt, melyet a nagyváradi Darvas–La Roche házban szervezett meg a Várad Kulturális Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület.

A HolnapFeszt első napján, csütörtökön a berettyóújfalui (Magyarország) Körömvirág együttes koncertje után Markó Béla Kerítés című verskötetét mutatták be, majd a kortárs művészetről Ujvárossy László kortárs képzőművésszel beszélgettek.

Pénteken a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete Brassai 2015 sajtófotó kiállításának megnyitójával kezdődött a program, majd Forgách András Élő kötet nem marad című könyvének bemutatója után fórum és felolvasás következett, az Élő Várad sorozat újabb alkalma Nagyvárad és a progresszió címet viselte, házigazdája Tasnádi-Sáhy Péter volt az esten Kemenes Henriette, Ozsváth Zsuzsa, Mihók Tamás és Bíró Árpád Levente működött közre. A feszitvál zárónapján délelőtt a gyermekeket várták, Oláh Anikó Katalin bábművész interaktív gyermekműsorával.

Meghirdették a Kinde Annamária-díjat

Régi szándéka volt a szervezőknek, hogy létrehozzák a 2014-ben elhunyt újságíró, szerkesztő, költő Kinde Annamária nevét viselő díjat. Szombaton délután így a Kinde Annamária-díj meghirdetésével kezdődött a HolnapFeszt. Ababi Csilla színművész Kinde Annamária Légy szürkehátú farkas című versét szavalta, majd Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője, a kolléga és a barát idézte fel a költő és szerkesztő alakját, és beszélt a díjról.

„Itt van közöttünk ő most is” – fogalmazott Szűcs László, megemlítve az általa életre hívott író-olvasó kört és azt is, hogy Kinde Annamáriának köszönhetően lett a 20 év alatti költőknek bemutatkozási lehetőségük.

Az angyalszárnyakat idéző díjat, mely Deák Árpád képzőművész munkája be is mutatták a közönségnek. A Kinde Annamára-díjat évente egyszer, a Könyvmaraton idején ítélik oda olyan fiatal szépíróknak, akik még nem rendelkeznek saját kötettel, de megérdemelnék azt, így a díjazottnak a kisplasztika átadása mellett az első könyve megjelentetését is vállalják. A díjból egyelőre öt készült el. A 2020-as díjazott remélhetőleg valahol Nagyváradon, Brassóban, Kolozsvárott vagy Szombathelyen most írja le az első versszerű sorokat, fogalmazott Szűcs László, majd a Szandra May júniusban című verssel Ababi Csilla zárta az díjmeghirdetést.

A színház jegyében

A HolnapFeszt zárónapja a színház jegyében folytatódott, hiszen előbb Novák Eszterrel, a szigligeti Társulat művészeti vezetőjével Szűcs László és Simon Judit szerkesztő, majd utóbbi a Kolozsvárról érkezett Bíró József Jászai Mari-díjas, jelenleg szabadúszó színészművésszel, egyetemi tanárral beszélgetett, azt est pedig David Harrower Kés a tyúkban (fordította: Varró Dániel) című előadásával zárult, mely egyben Tasnádi-Sáhy Péter színházrendező-hallgató vizsgaelőadása volt a Szigligeti Színház művészei, Csatlós Lóránt, Jerovszky Tímea és Szotyori József közreműködésével.

Novák Eszter beszélt családja erdélyi kötődéseiről, de azt is elmondta, sokkal inkább az vonzotta például, hogy menjen Marosvásárhelyre rendezni és főleg Váradra társulatvezetőnek, hogy azt érzi, nem „egy kényelmes jóba” kerül bele, hanem valamibe, ami jófelé tart, é ehhez a szaktudását hozzá tudja adni. Novák Ferenc leányaként nemcsak a Kárpát-medencei, hanem a világ folklórkincsével is megismerkedett még gyermekként, így „egyszerre vagyok urbánus és népies, lehet ember vagyok” – fogalmazott a társulatvezető. A színház szerinte jelen idejű és élő kell legyen, és az egyik utolsó művészeti ág, amelyben  egyszerre több embernek tudnak nyújtani élményt, egyfajta „közösségi lélegzetvétel.”

Bíró József többek között elmondta, hogy Novák Eszterhez hasonlóan számára is fontos például a tanítás, és az, hogy gondolkodásra és ízlésre is nevelje hallgatóit. Neves magyar és román rendezőkkel dolgozott Romániában, Magyarországon, Japánban, és Avignonban is játszott. Csehov egyik kedvenc szerzője, több darabjában, több társulatnál több szerepet is megformált, de szerinte „ha Csehovnál azt játsszák, ami meg van írva, tévednek, a mögötteset kell eljátszani. "A színésznek az a dolga, hogy hasson" – összegezte a színművész.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?