Több mint ötven éve raktárba száműzött Feszty-képet állítanának ki Aradon

Tizenkét évvel a Szabadság-szobor újbóli felállítása után ismét mertek nagyot álmodni Aradon: a magyar közképviselet a civil szervezetekkel és egyházakkal összefogva Feszty Árpád Krisztus temetése című hármasképét szeretné restauráltatni és kiállítani eredeti helyén, az aradi kultúrpalotában.

A monumentális méretű, 13 méter hosszú és 4 méter magas festmény 1913-ban került Aradra, az Országos Szépművészeti Múzeum helyezte letétbe, aztán az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés nyomán, az elszakított területekkel együtt számos műkincs is az új, szomszédos államokhoz került. Így lett a Triptichon az aradi múzeumé, ahol az 1950-es évek végéig volt látható, majd 1962-ben a raktárba száműzte a bibliai témájú műalkotást a kommunista hatalom. Több mint ötven éve tárolják egy hengerre feltekerve, de bizakodásra ad okot, hogy a város és a múzeum román vezetősége támogatja a restaurálás és kiállítás ötletét. Ennek apropóján szervezett az aradi Kölcsey Egyesület konferenciát a Feszty-kép történetéről és a szakszerű restaurálásról pénteken.

A jelenlévőket üdvözölte Jankó András egyesületi elnök és Bognár Levente aradi alpolgármester. Fekete Károly, a Kölcsey Egyesület alelnöke a Feszty-képhez fűződő személyes emlékeit osztotta meg a hallgatósággal, Görbe Márk magyarországi művészettörténész pedig a festő életét és munkásságát mutatta be, kiemelve, hogy Feszty Árpádnak nemcsak a monumentális méretű képei a értékesek, hanem a kisebb alkotásai is,a melyekből azonban sajnos kevés maradt fenn a múzeumokban, gazdag életművének termékei inkább magángyűjteményekben találhatók, vagy sajnos elvesztek. „Feszty Árpádot a kortársai Munkácsy Mihály mellett emlegettek” – érzékeltette Görbe Márk a hármaskép alkotójának nagyságát.

Puskel Péter aradi helytörténész a Krisztus temetése Aradra kerülésének a történetéről, illetve a műalkotás és a kultúrpalota szorosan összefüggéséről beszélt. Ódry Mária képzőművész-restaurátor és Matuz András aradi születésű szobrász után dr. Szentkirályi Miklós Munkácsy-díjas festőművész-restaurátor – aki többek a közt a Munkácsy-trilógiát restaurálta, jelenleg pedig az ópusztaszeri Feszty-körkép helyreállításán dolgozik – tartott előadást a szakszerű állagmegőrzésről. Mint mondta, bízik benne, hogy előbb-utóbb sor kerül a Krisztus temetése című hármaskép helyreállítására és kiállítására, hiszen „az ilyen óriási jelentőségű és értékű műalkotás egyedülálló, és Aradnak csak jót fog tenni”.

Feszty Árpád Firenzében festette a Krisztus temetését. A triptichon első képe Jézus kereszthalálát ábrázolja, a második olajfestményen a temetési menet látható, míg a harmadikon a sír, a földre borulva imádkozó Máriával. Fekete Károly, a Kölcse Egyesület alelnöke eurómilliókra becsülte a restaurálás költségeit, és hozzátette, hogy a múzeummal közösen pályázatot nyújtottak be a magyar kormány által a határon túli veszélyeztetett magyar műalkotások megmentésére irányuló Rómer Flóris-programhoz, hátha az „induló tőkét” megkapnák, amivel hozzákezdhetnének a szakszerű restaurálási terv elkészítéséhez.

 

Kimaradt?