Az évad ínyencségét készül bemutatni a Tompa Miklós Társulat

Nem biztos, hogy a legnépszerűbb produkciója lesz az évadnak, de ínyencségnek szánják Csehov Sirály című darabját, amelynek péntek este tartják a bemutatóját Marosvásárhelyen. Az előadást a színház nagyszínpadán, stúdiókörülmények között játssza a Tompa Miklós Társulat.

„Ez a darab, amikor íródott, akkor is nagy vallomás volt a színházról, és ma is az, a hiábavaló életről és az alkotásról” – magyarázta Keresztes Attila rendező , hogy miért épp a Sirályt választotta.

Makra Lajost újból színpadon láthatja a közönség – ismertette a szereposztást a rendező, hozzátéve, hogy kitűnő az együttműködés az idős színművész és fiatal kollégái között. Bíró József is fellép az előadásban. A színésszel Keresztes sokszor dolgozott együtt, legutóbb a Tartuffe-ben láthatott a közönség.

Szerepet kapott az előadásban továbbá még B. Fülöp Erzsébet, Bartha László Zsolt, Kádár Noémi,  Györffy András, Lőrincz Ágnes, Varga Andrea, Korpos András, és Henn János. A rendező ez alkalommal is a megszokott alkotócsapatával dolgozott: a díszletet Fodor Viola, a jelmezt Bianca Imelda Jeremias tervezte, a zenét Boros Csaba szerezte, a rendezőasszisztens Keresztes Franciska volt.

A marosvásárhelyi társulat múltjában nem idegen a Sirály. Az 1951-ben bemutatott előadásban a Székely Színház akkori neves művészei léptek fel benne: Hamvay Lucy, Lohinszky Loránd, Szabó Ernő, Erdős Irma, Borovszky Oszkár, Kőszegi Margit, Mende Gaby, Kovács György, Delly Ferenc, Andrási Márton, Varga József, Suba Endre és Tabódi Mária. Az előadást az úgynevezett „rendezőhármas” Delly Ferenc, Szabó Ernő és Tompa Miklós rendezte.

1996-ban Mircea Cornișteanu rendezte meg a színház kistermében, a díszlet- és jelmeztervezője Lanacz Klára volt. A szereposztás tagjai: Farkas Ibolya, Győri András, Lohinszky Loránd, Fodor Piroska, Kárp György, Mózes Erzsébet, László Zsuzsa, Medgyesfalvi Sándor, Ferenczy István, Tatai Sándor és Sarkadi Zoltán.

A premierre 2015. november 20-án, pénteken, 19.30-tól kerül sor a nagytermi stúdiótérben. A bemutatóra a Bernády György mecénás bérletek érvényesek. A szabadon maradó helyekre jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon. Következő előadás: 2015.november 21., szombat 19.30.

Kapcsolódók

Kimaradt?