Erdélyi dallamok is felcsendülnek a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Vasárnap, szeptember 6-án a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga falai közt Erdély színes, sokrétű kultúrája, zenéje, dallamai tárulnak a közönség elé a Zsidó Kulturális Fesztivál és az Európai Zsidó Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében.

Az Európai Zsidó Kultúra Napja ízelítőt nyújt a zsidó kultúra sokszínűségéből. Az esemény célja, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz a zsidó közösség életét és kultúráját. Idén a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárossal és a Zsidó Kulturális Fesztivállal közösen irodalmi és zenés programmal ünnepli ezt a napot, hidat építve a városok és kultúrák közt, a muzsika, költészet színes világán keresztül bemutatva a multikulturális Erdélyt.

A máramarosi jiddis nyelvű népköltészetből csendülnek fel színes, játékos, szerelmes, néha szívszorongatóan fájdalmas dallamok a Nincs egészen tegnap című előadásban. A produkciót a tavalyi Kolozsvári Magyar Napokon, a Horea utcai zsinagógában mutatta be először az alkotócsapat: Nagy Noémi Krisztina, Laczkó Vass Róbert, Szép András és Szép Bálint. 

Az előadást a kolozsvári Tokos Zenekar koncertje követi, kalotaszegi falvakból gyűjtött muzsikákból összeálló repertoárral. A Fölszállott a páva című tehetségkutató győztes zenekara fontos feladatának tekinti a néphagyomány hiteles továbbadását, és a táncházmozgalom terjesztését szerte a világban. Mestereiknek a kalotaszegi és magyarpalatkai adatközlő zenészeket tekintik, gyakran muzsikálnak együtt gyermekeikkel, unokáikkal, és tanulnak tőlük. 

A fellépők mellett az esemény vendége lesz és köszöntőt mond Takács Szabolcs Ferenc, az európai uniós ügyekért felelős államtitkár, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke.

Az esemény a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen,tessék! mozgalom, a Mathias Corvinus Collegium, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Zsidó Kulturális Fesztivál együttműködésével jön létre, mely októberben Kolozsváron folytatódik budapesti vendégek részvételével, ahol megismerhetik a kincses város kulturális pezsgését és zsidó emlékeit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?