Magyar nyelvű városnéző séták az UNTOLD Fesztiválon

Az UNTOLD Fesztivál a Korzó Egyesülettel partnerségben magyar nyelvű vezetett sétákat szervez július 31. és augusztus 2. között.

A Főtérről induló sétákon, a város legismertebb helyszínein és történetein kívül az érdeklődők számos érdekességgel és kulisszatitokkal ismerkedhetnek meg. 

Kolozsvár több Mátyás-királynál és a Szent-Mihály templomnál

Kolozsvárról köztudott, hogy itt született Mátyás király, hogy itt volt Magyarország első kőszínháza, s hogy a városon átfolyó Szamos nevű folyó szőke. Az viszont már kevésbé ismert, hogy a pompás budapesti New York-szálló egy kolozsvári hotelnek adta el monogrammos porcelánjait vagy, hogy a 19. század közepén közfelháborodást keltett az, amikor egy városi arisztokrata kockás ruhában mutatkozott. 

Ilyen és ezekhez hasonló történetek segítségével ismerkedhetnek Kolozsvárral azok, akik ellátogatnak a Korzo Egyesület városnéző sétáira. Az ikonikus kolozsvári helyszínek, szobrok és épületek mellett megmutatják a város más arcait is, anekdotákkal, korabeli sajtóanyaggal és archív felvételekkel színesítve a sétaélményt.

A séta kolozsváriaknak is szól 

„Helyieknek is érdekes lehet a séta, hiszen az olyan klasszikusnak mondható állomásokon kívül, mint például Mátyás király szülőháza vagy a Farkas utcai templom, az UNTOLD fesztivál hangulatához igazodva belecsempésztünk olyan érdekességeket is a sétába. Például azt, hol és hogyan szórakoztak a kolozsváriak 150 évvel ezelőtt. A séta legérdekesebb részeként kiemelném azokat a történeteket, melyeket főleg a korabeli sajtó átlapozásával gyűjtöttünk össze, s amelyek a város egykori hangulatát, az emberi arcát hivatottak visszaadni. Ezek mellett régi fotókkal, rajzokkal, metszetekkel segítjük a sétálókat, hogy valóban el tudják képzelni, hogyan nézhettek ki a város egykori bástyái vagy a kis barokk tér a mai piarista templom előtt” – magyarázat Barazsuly Viktória Adrienn, a Korzó Egyesület tagja.  

További információk itt. Regisztálni itt lehet

A séta ára: 12 lej/fő. Találkozási pont: Főtér, Mátyás-szoborcsoport. A séták július 31. és augusztus 2. között minden nap 12 órától kezdődnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?