Kolozsvár dobbantott: okostelefonunk személyes idegenvezetőnk lett

Mit tudsz Kolozsvárról, ha divatról van szó? Vagy ha éppen a startupokról? Ha nem sokat, a szerdán, Kolozsváron bemutatott digitális túracsomag élvezetesen, szakszerűen, személyes történetekkel fűszerezve pótolja mindezt. Nem kell hozzá más csak egy okostelefon, internet és GPS.

A Share Föderáció, a Design Terminál, az Igen, tessék! mozgalom és a PocketGuide közreműködésével és jóvoltából egy olyan okostelefonra letölthető applikációt bocsátottak nem csak a turisták rendelkezésére, amely segítségével négy tematikus túrával (divat, startup, színház és urbanisztika) járhatjuk be a várost. Ráadásul az idegenvezetés három nyelven, magyarul, románul és angolul is elérhető.

A túrákat az adott területeken jártas szakemberek segítségével állították össze, ráadásul ezek a szakemberek az idegenvezetést is bevállalták. A divattúrát Raluca Pop stylist vezeti, a startupokról Mircea Vadan vállalkozó tájékoztat, a színház világába Laczkó Vass Róbert és Cătălin Hero színészek avatnak be, az urbanisztikáról Guttmann Szabolcs műépítésztől hallhatunk meglepetéseket.

"A túrák különlegességét az adja, hogy a szakemberek saját, vicces történeteiket is hallhatjuk. Ez teszi élővé a túravezetést, olyan mintha valaki állna mellettünk és mesélné, melyik sarok mit jelentett az ő vagy a város életében. A túrák emiatt a kolozsváriaknak is érdekesek lehetnek, új dolgokat hallhatnak" - magyarázta a Share Föderáció alelnöke, Borzási Sarolta.

A Design Terminál inkubációs programjának vezetője, Ács Zoltán szintén az egyedi túravezetés fontosságát hangsúlyozta: "Vége annak a korszaknak, amikor mindenki ugyanazt az útikönyvet vásárolta meg a könyvesboltban, és ennek segítségével járta be a várost. Az emberek egyéni, személyiségen átszűrt történeteken keresztül szeretik megismerni a városokat. Most ez a trend".

A túrák fejlesztése több hónapos folyamat volt, amelybe az egyeztetéseken, a helyszíni forgatásokon, a nyersanyagok feldolgozásán át a desingelemek elkészítéséig minden beletartozott. 

Hogyan működik az applikáció?

A túracsomagot a többnyelvű sajtótájékoztatón a PocketGuide képviselője mutatta be. A Skype-on bejelentkező Sándor István elmondta, az alkalmazás ingyenesen elérhető, és offline is használható, miután letöltöttük az applikációt.

A különböző helyszíneken nemcsak audioformában történik a tájékoztatás, hanem a hallássérültek számára írásban, képekben is megjelennek a főbb információk. Az alkalmazás a Google Play, illetve az App Store-ból is letölthető, vagy az itt található QR-kód segítségével is hozzáférhető.

A PocketGuide vállalkozás Magyarországról indult, és mára világviszonylatban piacvezető lett az audio city guide alkalmazások piacán; öt kontinensen, több mint 150 városban érhető el a szolgáltatás, és felhasználóinak száma meghaladja a 4 milliót.

Miért kapott Kolozsvár digitális útikalauzt?

Talpas Botond, az Igen, tessék! mozgalom elnöke elmondta, a projekt megvalósításában a Kolozsvár 2015 Budapest Központ nagy szerepet játszott, amely az ifjúsági fővárost hivatott népszerűsíteni. A budapesti központon keresztül sikerült felvenni a kapcsolatot a Desing Terminállal (kreatív iparágakért felelős magyar állami intézmény), amely finanszírozta a kolozsvári túracsomag megalkotását.

Talpas Botond hozzátette, meglátása szerint a több nyelven is elérhető túracsomag közösség-összekovácsoló projekt, hiszen az eddig megszokottakhoz képest teljesen más szemszögből mutatja be a várost. 

Geréd Imre városi tanácsos azt hangsúlyozta, hogy a projekt nagyszerű eszköz lehet, hogy Kolozsvár mint turisztikai gócpont még jobban megerősítse pozícióját, hiszen az applikáció felhelyezi Európa térképére a várost. És nemcsak 2015-ben, hiszen az túracsomagok akkor is elérhetők lesznek, ha Kolozsvár már nem lesz Európa Ifjúsági Fővárosa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?