Kész, rajt, forog: szerdán kezdődik az Alter-Native fesztivál

Ismét beköltözik a film a marosvásárhelyi Kultúrpalotába, hiszen szerdától vasárnapig itt zajlik majd az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelyet immár 22. alkalommal szervez meg a Maros megyei MADISZ.

Idén 51 alkotás száll versenybe a szemle nagydíjáért. Ezeket 602 kisfilm közül válogatta ki az előzsűri, amelynek tagja volt Durst György producer (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr, Marcel Ţintar film- és színházi rendező és Tóth Orsolya producer. Ezúttal is négy kategóriában lehetett jelentkezni a megmérettetésre, és végül 26 kisjátékfilm, 17 animáció, 6 dokumentumfilm és 2 kísérleti film került be a versenyprogramba. Arról, hogy ezek közül melyek a legjobbak, elismert szakemberekből álló zsűri dönt. Az ítélőbizottság tagjai: Hajdu Szabolcs filmrendező, forgatókönyvíró, színész (Magyarország), Pusztai Ferenc producer (Magyarország), Marius Cosmeanu újságíró, szociológus, Jakab Benke Nándor filmkritikus, filmkészítő, valamint Velvet Moraru producer.

A rövidfilmekből álló, 10 és fél órás versenyprogramon kívül több olyan magyar és román nagyjátékfilmet is levetítenek majd a szemlén, amelyek kivívták a (nemzetközi) szakma elismerését, és amelyek csak a közelmúltban kerültek, illetve a közeljövőben kerülnek bemutatásra.

Az elmúlt évekkel ellentétben idén nem lesz díszmeghívott országa a fesztiválnak, a sikeres külföldi filmek viszont ezúttal sem hiányoznak a programból. Vetítésre kerül például Pawel Pawlikowski lengyel rendező Ida című alkotása, amelyet eleddig több mint 30 nemzetközi filmdíjjal ismertek el. A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant Ida megrendítő, kiemelkedő képi világú dráma, amelyben a két nő intim története finoman összefonódik a közép-európai történelmi háttérrel.

Szerepel még a programban Gabriela Pichler svéd rendező Enni, inni, meghalni című filmje, amely egy montenegrói bevándorló család életét követi nyomon, és Karzan Kader Barátunk, Superman című alkotása. A svéd-finn-iraki film két fiú meséje, akik egy elérhetetlen álmot szeretnének megvalósítani.

Mindeközben a Kisteremben dokumentumfilmeket, illetve a 2014-es Mediawave legjobb alkotásait nézheti meg az Alter-Native közönsége.

A One World Romania fesztivál válogatásából kiemelkedik az idei nagydíjas alkotás, Mark Cousins Itt sárkányok élnek című dokumentumfilmje, amely Albániát és az országnak az Enver Hodzsa rezsim által okozott, még mindig csak hegesedő sebeit mutatja be. Az Írországban született, Skóciában élő Cousins tapasztalatból ismeri a bonyolult történelmű kis nemzetek helyzetét, ezért másoknál érzékenyebben viszonyul a sztereotípiáknál árnyaltabb ábrázoláshoz.

A One World-filmeken kívül a november 7-én, pénteken bemutatandó A méhek élete érdemel kiemelt figyelmet a nézők részéről. Markus Imhoof nagyszabású természetfilmje lenyűgöző, soha nem látott felvételek segítségével mutatja be a méhek életét és a mi mindennapjainkra gyakorolt hatásukat.

A minőségi zene is elmaradhatatlan kelléke az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválnak. A szemle 22. kiadásán négy fellépőnek tapsolhat a közönség: fellép Cári Tibor, a magyarországi Santa Diver, a Celelalte Cuvinte és a Gyárfás István Trió.

A fesztivál keretében két kiállítást is meglátogathatnak az érdeklődők. Az egyik Szegedy-Maszák Zoltán és Fernezelyi Márton nevéhez fűződik, akik az 1990-es évek közepe óta dolgoznak együtt interaktív számítógépes installációkon. Közös kiállításuk keretében legújabb, Kevert valóság installációjuk mellett a nemzetközi szinten legismertebb s talán leglátványosabb, Promenád című művüket mutatják be a B5 Stúdióban. A kiállításmegnyitóra november 6-án, csütörtökön 18 órakor kerül sor a művészek jelenlétében.

Az aradi Biserika-csoport kiállítását november 7-étől tekinthetik meg az érdeklődők.

A szemlére szóló belépők ára változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN),a Kulturális Minisztérium, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

Részletes program és rövid ismertetők a www.madisz.ro honlapon olvashatóak.

Kimaradt?