Identitás és kultúra: makettek tárlata Marosvásárhelyen

Makettek és tervrajzok láthatóak a Maros megyei múzeum néprajzi részlegén, ahol kedd este nyílt tárlat Identitás és kultúra címmel. A tárlat a római limesen (Dacia provincia keleti határvonalán) a mikházi castrum és a libánfalvi őrtorony rekonstruálására született elképzeléseket, valamint a Mikházára tervezett kulturális és kutatóbázist mutatja be.

A budapesti Műszaki Egyetem diákjai számára tavaly hirdetettek egy pályázatot a három témában, az arra beküldött tervek közül tizenegyet ismertet a tárlat Gondolatok a római limes örökségről címmel. A kiállítás kurátorai - Gaul Cicelle és Vasáros Zsolt - arról az úttörő feladatról beszéltek, amit ez a pályázat az egyetem számára jelentett. Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója a vidék népszerűsítésének lehetőségét látja abban, ha ezek közül a tervek közül valamelyik megvalósul, vagy beépül egy nagyobb projektbe, amely keretében rekonstruálják az egykori római limes két építményét, illetve Mikházán azt a két parasztházat, amelyet kulturális- és kutatóközpontnak rendeznének be.

Mikházán 2013-ban 80 hazai és külföldi diák vett részt a kéthetes régészeti ásatáson, amit a Mikházi Római Nappal zártak, bemutatva a faluba érkező számos érdeklődőnek, hogy hogyan éltek a rómaiak a keleti határszélen, milyen kulturális, étkezési, temetkezési szokásaik voltak. Szélyes Ferenc, a mikházi Csűrszínház Egyesület nevében kifejtette, az idén is várják a diákokat és az idén is megszervezik a római fesztivált.

Kimaradt?