Hazatalált az Osonó Színházműhely

Saját székhelye is lesz a világjáró sepsiszentgyörgyi színházi társulatnak, az Osonónak. Az Osonó Bázis névre keresztelt ingatlant pénteken 18 órakor, előadással és koncerttel avatja a társulat. A „Húszéves az Osonó” rendezvénysorozat keretében megtartják az „Ami nem tetszik!” témára meghirdetett fotó- és rövidfilmpályázat eredményhirdetését is. A fotó kategóriában harminckét résztvevő 74 fényképpel nevezett be, a rövidfilmek esetében nyolc pályamunka érkezett a határidő lejártáig. A fénykép kategória győztese a debreceni Mostafa Mousa, aki az Otthon volt című alkotásával nyerte el a zsűri tetszését. A rövidfilmek esetében a marosvásárhelyi Máthé E. Endre-Botond Rendszer című alkotása került ki győztesnek.

A székházavató ünnepség pénteken 19 órától az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadással folytatódik, majd este 9 órától a sZempöl koncertre kerül sor.

A sepsiszentgyörgyi Park Szálló partnerségével létrejött Osonó Bázis egy olyan alternatív és közösségi tér, amelyben az Osonó előadásainak és koprodukcióinak bemutatásán túl, kiállítások, műhelymunkák és koncertek is helyet kapnak.  „Azt hiszem, minden társulatnak fontos, hogy legyen egy állandó játszási tere, még akkor is, ha kísérleti vagy alternatív az adott tér, mint a mi esetünkben. Az, hogy oda bármikor tervezhetünk előadásokat és eseményeket, egyfajta szabadságot jelent, úgy a dátumokat, mint az események jellegét illetően. Sepsiszentgyörgyön játéktér hiánnyal küszködik minden társulat, és ahhoz képest, hogy nagyon nagy a kulturális pezsgés, nehezen kapni olyan teret, ahol előadásokat lehet tartani” – nyilatkozta Fazakas Misi. Az Osonó Színházműhely vezetője szerint, bár eddig nagyon együttműködő és befogadó partnereik voltak, akik rendelkezésükre bocsátottak egy-egy játékteret, most nekik kell tartalommal kitölteniük a saját terüket.

Az Osonós előadások mellett majd láthatóak lesznek ebben a térben azok a koprodukciók, amelyek külföldön jöttek létre, de eddig még nem láthatta a szentgyörgyi közönség. Kiállításokra, műhelyfoglalkozásokra és koncertekre is sor kerül. „Nem utolsó sorban pedig, egy olyan közösségi teret szeretnénk kialakítani, amelyben a fiatalok jól érzik magukat” - tette hozzá az Osonó vezetője. Fazakas Misi rámutatott: az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot” című előadásuk már túl van a 225. előadáson, eddig 16 ország 84 településén lépett fel vele a társulat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?