Világsiker felé oson az Osonó Színházműhely

 Nagy szakmai érdeklődés kísérte a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely előadását a Monacóban megszervezett Amatőr Színházak Világfesztiválján, tájékoztatta a maszol.ro-t Fazakas Misi. A sepsiszentgyörgyi társulat vezetője emlékeztetett, hogy az 1957-ben létrehozott, négyévente megrendezésre kerülő monacói seregszemlének még soha nem volt romániai képviselője. Idén az öt kontinensről beválogatott 24 produkció között volt jelen a Fazakas Misi által rendezett „Ahogyan a víz tükrözi az arcot” című előadás is.

A produkciót két alkalommal játszották a tengerparton található Theatre Princesse Grace-ben, amelyet a jelenlegi uralkodó, II. Albert herceg édesanyjáról, Grace Kelly Oscar-díjas színésznőről neveztek el. A jelenleg is európai turnén lévő Osonó Színházműhely vezetője, Fazakas Misi arról értesített, hogy a monacói fellépéseiknek nagy szakmai sikere volt, a társulat iránti nagy volt az érdeklődés, de a pozitív visszajelzéseken túl, az előadás egy indiai, illetve egy marokkói fesztiválmeghívást is kapott.

Richard Finch, rendező és drámapedagógus, a fesztivál szakmai beszélgetéseinek vezetője a sepsiszentgyörgyiek előadása kapcsán kifejtette: „A színháznak kellemetlennek kell lennie, el kell gondolkodtatnia és érzelmileg be kell kapcsolnia. Az előadás által különböző érzések elevenedtek fel bennem. Nagyon komplex a helyzet, hiszen egy romániai darabot láthattunk, amelyet a magyar kisebbség mutatott be, és ez mégis globálisan szólított meg bennünket. Újra emlékeztetett például arra, hogy mi is egy anya szerepe, és megértettem ezt, így együtt tudtam érezni az anyai sorssal is. Nagyon örültem annak, hogy az előadás hallatta a gyerekek véleményét. Számomra a darab a csendről szólt. Jó volt látni, hogy egy beszélgetést provokált, és az embereknek lehetőséget adott a véleménynyilvánításra" - tette hozzá a szakember.

Richard Finch a szakmai beszélgetésen értékelte, hogy a darab szövegét is az Osonósok írták. „Azt gondolom, a társulat és az előadás eszmeisége túllépett a nyelvi korlátokon, így az előadás közben nem csak Románia járt a fejemben, hisz a statisztikákat össze tudtam kötni a világ más országaiban lévő statisztikákkal. A történet és az előadás anyaga hibátlan volt" - méltatta az előadást Richard Fitch.

Mint arról beszámoltunk, az Osonó Színházműhely a monacói fesztivál után öthetes európai turnéra indult, így franciaországi, németországi, magyarországi, szlovéniai, olaszországi, horvátországi és szerbiai helyszíneken mutatják be az előadást. Az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot” produkciót Fazakas Misi rendezte, és már több mint 200 alkalommal játszották.

Ráadásul az Osonósok múlt hónapban tértek haza kéthónapos távol-keleti turnéjukról, az elmúlt hetekben két nemzetközi drámatábort szerveztek, most pedig európai turnéra indulnak. Sepsiszentgyörgyön várhatóan szeptembertől kezd játszani a társulat, amelynek tervei szerint ősszel saját székházat is avatnak a háromszéki megyeszékhelyen.

 

Kimaradt?