Színházban román feketemunkásokról és olasz pszichiátriáról

Romániai munkások, akik feketén dolgoznak Olaszországban, és ezért egészségbiztosítás hiányában belehalnak munkabaleseteikbe, illetve egy olasz pszichiátria terápiás közössége – ezek a témái annak a közös projektnek, amelyben együtt dolgozik a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely és az Etoile Európai Színházi Központ. A bemutatók jövő év tavaszára várhatók.

 Az Etoile Európai Színházi Központ és a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely közös színházi projektet indított a hétvégén Reggio Emilia-ban. Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgyi társulat vezetője arról tájékoztatta a maszol.ro-t, hogy a jövő év márciusáig tartó projekt keretében két előadás készül el párhuzamosan. Az egyiket Daniele Franci olaszországi rendező hozza létre osonós és olasz színészekkel, míg a másikat Fazakas Misi rendezi tíz olaszországi színész számára.

Daniele Franci az osonós és olasz színészekből álló csapattal a Fehér Halál című dokumentarista előadást fogja létrehozni. A cselekmény az Olaszországban dolgozó román állampolgárságú feketemunkások történeteiből áll össze, és azokat a helyzeteket vizsgálja, amikor az egészségügyi biztosítás hiányában, a munkabalesetek során nem kapnak orvosi ellátást és meghalnak ezek a munkások. Az előadás ezen emberek tragikus sorsát próbálja körbejárni.

Fazakas Misi az olasz társulat színészeivel egy igaz történetet dolgoz fel. A Bolondok Törvénye című produkció kiindulási pontja Franco Basaglia vitatott, 1978-ban elfogadott törvénye. Basaglia forradalmasította az olasz pszichiátriát úgy, hogy lépésről lépésre terápiás közösséget varázsolt a kórházakból. Azt hangsúlyozta, hogy nem lehet tárgyként kezelni az embereket. Az általa létrehozott terápiás közösségben a páciensek, nővérek és orvosok felelősséggel viseltettek egymás iránt, konszenzussal hozták döntéseiket.  Pár év elteltével az intézet kapuit megnyitották, a bentlakók magukról és egymásról gondoskodtak.

A projekt következő szakaszára október végén kerül sor Sepsiszentgyörgyön, ahol az Osonó látja vendégül a társalkotókat. Ezt a próbafolyamatot követően, újra Olaszországban folytatódik a munka, míg az előadások bemutatója 2014. március végén, egy nemzetközi fesztiválon lesz.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?