Új szerzői jogi irányelveket szeretne az Európai Újságírók Szövetsége

Közös nyilatkozatban kéri az Európai Újságírók Szövetsége és a Nemzetközi Újságíró-szövetség az Európai Parlament tagjait, hogy támogassák a szerzői jogokról szóló új irányelv elfogadását.

A tervezet elismeri a szerzői jogok tiszteletben tartásának fontosságát, a minőségi tartalomba való befektetéseket, illetve a hírtartalmak online felhasználásának korrekt szabályozására vonatkozó igényt - mutat rá az Európai Újságírók Szövetsége.A nyilatkozatban hangsúlyozzák, a tervezet elfogadásával lehetőség adódna a tartalom-előállítók helyzetének javítására és ezáltal az európai alkotók közösségének erősítésére, a kulturális gazdagság gyarapítására a digitális érában. Európa a szerzői jogok elismerésének és tiszteletben tartásának bölcsője, ezért fontos, hogy ne fordítson hátat saját történelmi értékeinek és alkotói jövőjének - fogalmaznak az aláírók.

A dokumentum rámutat: az elmúlt években az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az uniós tagországok is arra a következtetésre jutottak, hogy az Unióra nagy felelősség hárul az alkotók - beleértve az online tartalmakat előállítókat is - méltányos javadalmazása tekintetében. Bár a kulturális és kreatív iparág az EU gazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő ága, amely ösztönzi az innovációt, a növekedést, az uniós munkaerő 7,5 százalékát foglalkoztatja és 509 milliárd euróval járul hozzá a GDP-hez, a szerzők, alkotók többsége csekély javadalmazásban részesül.

A nyilatkozatban hangsúlyozzák még, hogy a kulturális tartalmak megosztásával foglalkozó struktúrák nagy részére a „rendetlenség” jellemző, a tartalom-előállítóknak egyre kevésbé áll módjukban jövedelemhez jutni alkotásaik felhasználásából.

Többéves vita után az Európai Bizottság, a tagországok és az EP-képviselők többsége támogatta az átláthatóságra vonatkozó előírásokat, amelyek az alkotók tárgyalási pozíciójának megerősítését, javadalmazásuk javítását szorgalmazza - mutatnak rá az aláírók, hozzátéve, ez a tervezet most veszélybe került, mert az olyan internetes óriásvállalatok, mint a Google vagy a Facebook, azt állítják, hogy „cenzúrázná az internetet” és „veszélyeztetné a szólásszabadságot”. A szerzői jogok értékláncának alapja a szerző, a szólásszabadság pedig a kreativitás alapköve, az alkotók tehát semmiképpen nem támogatnának olyan törvényeket, amelyek ezt korlátoznák - fogalmaz a nyilatkozat, hozzátéve, az, hogy az alkotók meg tudjanak élni munkájukból, alapfeltétele annak, hogy változatos alkotások álljanak a nagyközönség rendelkezésére.

A nyilatkozat aláírói szerint az EU-nak most alkalma van üzenni a jövendő alkotónemzedékeknek, amelyek méltányos javadalmazásban reménykednek, és az irányelv harmadik fejezetének elfogadására kéri az európai parlamenti képviselőket.

A kezdeményezéshez a belgiumi, a ciprusi, az észtországi, a finnországi, a franciaországi, a németországi, a görögországi, a magyarországi, az olaszországi, a portugáliai, a romániai, a spanyolországi, a svédországi, a svájci, a nagy-britanniai, valamint az írországi újságírók szövetsége, illetve számos európai író-, rendező-, zeneszerző-szövetség is csatlakozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?