Szerintünk Ön is szeretne lengyel nyugdíjas lenni

Állandóvá tennék a 14. havi nyugdíjat Lengyelországban azon törvénytervezet szerint, amelyet a varsói kormány keddi ülésén fogadtak el. A tervezet elfogadását Mateusz Morawiecki miniszterelnök erősítette meg az idősügyi politikáról szóló sajtóértekezletén.

A kormányfő felidézte: a minimálnyugdíjjal egyenlő 14. havi nyugdíjat 2021 óta minden évben egyszeri járulékként fizették ki Lengyelországban, ezentúl azonban állandóvá tennék.

Fotó: Polish National BankA még egyszeriként jóváhagyott idei 14. nyugdíjat bruttó 1588 zloty (1750 lej) összegben fizetik ki augusztus végén, illetve szeptember elején azoknak, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb bruttó 2900 zlotynál (mintegy 3200 lejnél). Az említett küszöb átlépése esetén arányosan alacsonyabb nyugdíj jár.

Morawiecki arra emlékeztetett, hogy Lengyelországban 2019-ben bevezették az évente folyósítandó 13. havi nyugdíjat. Annak összege szintén a minimálnyugdíjjal egyenlő, és minden nyugdíjasnak teljes összegben jár, függetlenül attól, milyen magas a havi járandósága. A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy márciustól rekordmagas szinten, 14,8 százalékkal igazították ki az alapnyugdíjakat, és tavaly óta 2500 zlotyig (2750 lej) a nyugdíjak adómentesek.

A jövő év elejétől ingyenes gyógyszereket biztosítanak a 65 évesnél idősebbeknek, valamint a 18 évesnél fiatalabbaknak - erősítette meg Morawiecki azt az intézkedést, amelyet Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke jelentett be az őszi parlamenti választásokat megelőző szombati pártkongresszuson. A kormányfő közölte: a konferencián tett javaslatok megvalósításának ütemtervét a szerdára összehívott rendkívüli kormányülésen vitatják meg.

Kaczynski szombaton azt is bejelentette: a jövő évtől a jelenlegi 500 zlotyról (550 lej) 800 zlotyra (880 lej) emelnék a 18 éven aluli gyermekek után fizetett havi támogatást, valamint díjmentessé tennék az állami tulajdonú autópályák és gyorsforgalmi utak használatát, és az állam a magántulajdonú autópályák felvásárlására is törekedni fog. Morawiecki kedden kifejtette: az 500 plusz néven ismert, 2016-ban bevezetett családi pótlék mintegy 60 százalékos megemelése jelentős mértékben fedezi az utóbbi hét év során jegyzett inflációt, amely összességében mintegy 46 százalékot tett ki.

Lengyelországban áprilisban az éves fogyasztói áremelkedés 14,7 százalékra lassult a márciusi 16,1 százalékról. Morawiecki hétfőn, utalva a lengyel elemzői várakozásokra, az infláció gyors lassulását jelezte előre. Úgy ítélte meg: 2023 utolsó negyedévében a mutatók egy számjegyűek is lehetnek.

A PiS júniusi és szeptemberi kongresszusán további programpontokat ismertetnek, köztük a lakáspolitikára vonatkozót - jelezte a miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?