Rasszizmussal a rasszizmus ellen: fehér embereknek szóló utasításokat helyeztek ki a George Floyd térre

A fehér emberekre vonatkozó „utasításokat” tartalmazó táblát helyeztek ki Minneapolisban arra a térre, ahol az afroamerikai George Floyd egy rendőri intézkedés közben életét vesztette, jelentette a New York Post című amerikai napilap.

A minneapolisi 38. utca és a Chicago sugárút találkozásánál található, George Floydról elnevezett tér bejáratánál elhelyezett tábla „a közösség, a nyilvános fájdalom és a tiltakozás szent helyének” nevezi a területet.

A táblára - egy Georg Floydról készült rajz mellett - további öt utasítást is felírtak, amelyet „különösen a fehér embereknek” címeztek. „Emelkedjenek felül önmagukon, és jöjjenek hallgatni, tanulni, gyászolni és tanúskodni” - áll az első pontban, amely úgy folytatódik: „Ne feledjék, azért vannak itt, hogy támogassanak, és nem azért, hogy önöket támogassák”.

A második pontban azt írják: „Gondolják át, hogy a hangerejük, a lépéseik és cselekedeteik támogatják-e, vagy aláássák azon erőfeszítéseiket, hogy felülemelkedjenek önmagukon”. A fehér látogatóknak a harmadik pontban azt tanácsolják, hogy „igyekezzenek hozzáadni a tér energiájához, ahelyett, hogy apasztanák azt”.

A negyedik pontban arra szólítják fel a fehér embereket, hogy csakis olyan fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi médiafelületekre, amelyeken a rajta szereplő egyének beleegyeztek abba, hogy szerepeljenek a képen. „Ha szemtanúja lenne annak, hogy más fehér emberek problémás dolgokat csinálnak, akkor szóljon rájuk, hogy ezzel is levegye a terhet a fekete emberekről és színesbőrű testvéreinkről” - áll az utolsó utasításban.

A cikk szerint a közösségi médiában megosztott kép, amely a táblát ábrázolja, nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. Sokan egyértelműen rasszistának tartják a kifejezetten fehér bőrű emberekre vonatkozó utasításokat. Volt olyan, aki Twitter-bejegyzésében azt vetette fel: „Képzeljük el, mi történne, ha egy szeptember 11-i emlékmű hasonló utasításokat adna a muszlimoknak”. Egy másik bejegyzésben valaki azt írta: „El sem tudom képzelni, mi történne, ha bárhová kihelyeznénk egy fekete emberekre vonatkozó különleges megjegyzéseket tartalmazó táblát”.

Kedden az esküdtszék bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet, aki tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. A nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben szenvedett és koronavírusos volt, s kábítószert is találtak a szervezetében.

(Nyitókép: Twitter/MattFinn)

Kapcsolódók

Kimaradt?