Magyar lehet Ferenc pápa utódja egy olasz portál szerint

Az ItalyStart.com honlap szerint Erdő Péter az egyik legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápa utódjának válasszák, a magyar bíboros ráadásul a fogadóirodák listáján is előkelő helyen szerepel - számolt be a Mandiner.

A magyarországi katolikus egyház vezetőjét már XVI. Benedek lemondása után is emlegették a pápai szék esélyeseként, de 2013-ban még viszonylag fiatal kora miatt nem valósult meg ez a forgatókönyv, tíz évvel később azonban Erdő Péter számít az első egyik legesélyesebb jelöltnek. A Mandiner által idézett szerint az ideálisnak életkoron túl mellette szól, hogy egyházvezetői, pásztori gyakorlattal is rendelkezik, valamint meg tudja szólítani a konzervatívokat, anélkül, hogy túlzottan taszítaná a „progresszíveket”.

Nem először találgat a média Ferenc pápa utódjával kapcsolatban Fotó: Agerpres

„Erdő igyekszik minél jobban javítani a katolikusok és az ortodox egyházak kapcsolatát, ami azért fontos, mert a Vatikán számára ez fontosabb ökumenikus cél, mint a protestáns egyházakkal való egység” - írja az olasz lap, amely szerint a magyar bíboros sok szempontból a nemrég szentté avatott II. János Pál utódjának lenne tekinthető. A pápaválasztó konklávé a 80 évesnél fiatalabb bíborosokból áll, ezek száma 2023. decemberében 137 fő. Ők döntenek majd a jelenleg 87 éves Ferenc pápa utódjáról. Az elmúlt két évszázadban a pápák a bíborosok közül kerültek ki. A szavazás a vatikáni Sixtus-kápolna zárt ajtói mögött történik, titkos döntéssel. A szavazás általában 1-2 napig tart, bár volt, amikor közel egy hétbe telt az utód kiválasztása - tette hozzá a Mandiner.

A Media1 portál ugyanakkor az írja, hogy a magyar sajtóban idézett olasz lap egy utazási és szabadidőportál és az a célja, hogy érdekes, hasznos, szórakoztató tényekkel tájékoztasson, inspiráljon. A portál cikkében hangsúlyozza is, hogy ez az ő saját elemzésük, saját, évtizedes  tapasztalataik alapján. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?