Demokrata többség körvonalazódik az amerikai szenátusban

Raphael Warnock demokrata amerikai szenátorjelölt a Youtube-csatornáján tart beszédet 2021. január 6-ánA Demokrata Párt várhatóan megszerezte a többséget az amerikai szenátusban, mert a megismételt georgiai szenátorválasztásokon az előrejelzések szerint mindkét mandátumot megszerezte.

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál Raphael Warnock, Atlanta város egyik történelmi fekete baptista közösségének a lelkipásztora a helyi szenátorválasztás győztese a CNN és az AP híradása szerint.

A Georgia másik szövetségi szenátori helyéért folyó verseny is nagyon éles. Szintén a voksok 98 százalékának összeszámlálása alapján a demokrata párti Jon Ossoff vezet 50,2 százalékkal. A republikánus David Perdue-nak 49,8 százalékos részeredménye van.

Ha a republikánusoknak mégis sikerül akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi – 50-50 – helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök voksa döntene.

Georgiában azért kellett pótválasztást tartani, mert egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i voksoláson.

 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?