Sorsdöntő választások Georgia államban – marad a republikánus szenátusi többség?

A keddi voksolás kimenetelétől függ, hogy megőrzik-e többségüket a republikánusok az amerikai kongresszus felsőházában, vagy tíz év után a demokraták visszaveszik a vezetést.

A hagyományosan republikánus többségű déli államban a két újrázni próbáló konzervatív szenátornak nem sikerült megszereznie a szavazatok legalább 50 százalékát a november harmadiki törvényhozási (és elnök-) választásokon, így ebben a két választókerületben második fordulót rendeznek.Kamala Harris alelnök egy demokrata kampányrendezvényen a georgiai Columbusban | Fotó: Agerpres/EPA

A szenátusban jelenleg a Demokrata Pártnak 48, a Republikánus Pártnak 50 képviselője van, viszont az alkotmány szerint az Egyesült Államokban az alelnök elnököli egyúttal a szenátust, ráadásul szavazati joga van, így Kamala Harris a demokraták javára billentheti a mérleget a felsőházban. Feltéve persze, ha a hivatalban lévő két republikánus szenátor demokrata kihívója győzni tud január 6-án.

Biztató előjelek

A korábban egyértelmű republikánus dominancia ellenére 2020. november 3-án a demokrata elnökjelölt, Joe Biden győzött Georgiában – 1992 óta először.

A konzervatívok körében más miatt is nagy az idegesség: Georgiában az elmúlt napokban több mint hárommillióan éltek a korai szavazás lehetőségével. A novemberi elnökválasztás tapasztalatai alapján pedig feltételezhető, hogy az így leadott voksok jelentős részét a demokrata jelöltek kapták.

Ahogy novemberben, Donald Trump leköszönő elnök ezúttal is választási csalásról beszélt Georgia kapcsán, ahol kis különbséggel veszített Bidennel szemben.

A tét

A megválasztott elnök csapata az AP adatai szerint 18 millió dollárral támogatta Jon Ossofot és Raphael Warnockot abbéli igyekezetében, hogy elhódítsa a hivatalban lévő David Perdue és Kelly Loeffler székét. A finanszírozás mellett Joe Biden és Kamala Harris személyes jelenlétével is segíti a két demokrata jelölt kampányát.

Emellett a megválasztott alelnök automata géphangüzenetekkel buzdítja részvételre a potenciális szavazókat. A páros a tervek szerint a választás napján interjúkkal segíti majd a kampányt. Harris vasárnap Savannahba utazott, Biden a voksolást megelőző napon Atlantában korteskedik. Ugyancsak hétfőn Trump elnököt és Mike Pence alelnököt is Georgiába várják.

A mindkét oldalról megnyilvánuló erőfeszítés jelzi a hatalmas tétet. A republikánusoknak már az egyik mandátum megtartása elegendő ahhoz, hogy megőrizzék a 2010-es időközi választások alkalmával megszerzett többséget a felsőházban.

Ha sikerül megtartani a szenátust, a GOP (Grand Old Party) megkeserítheti a hivatalba lépő Joe Biden demokrata elnök életét, kezdve a kabinet 15 tagjának kinevezésével. A szenátusi többséget továbbra is Mitch McConnell vezetné, ami a demokratákban keserű emlékeket ébresztene. „Ha a szenátust továbbra is Mitch McConell ellenőrzi, megpróbálja ugyanazt tenni Joeval és Kamalával, amit Obama elnökkel tett” – figyelmeztetett Ossoff. – „Obstrukció lesz, elakadás, elvakultság és kormányzati zárlat.”

Láttunk már ilyent

A republikánusokon nagy a nyomás, hogy megpróbálják meghiúsítani a november harmadiki forgatókönyv megismétlődését. Akkor nagyjából ötmillióan szavaztak Georgiában, a nagy többség – mintegy 3,6 millió – a választás napja előtt. A korai szavazatok nagyobb részét a demokrata jelöltekre adták le, viszont a választások napján a republikánusok nagyrészt felzárkóztak: Biden mindössze 12.500 voksnyi előnnyel győzte le Trumpot.

Perdue 88 ezerrel több voksot kapott Ossofnál, viszont nem sikerült megszereznie a szavazatok többségét. Warnock mintegy 6 százalékponttal és körülbelül 350 ezer szavazattal vezetett Loeffler előtt, viszont az ötven százaléktól mindketten távol álltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ezeken a választásokon sok múlik a részvételen, és a demokraták hozzák a maguk szavazatait” – kongatta meg a vészharangot a republikánusok szombati kampánygyűlésén Ted Cruz texasi szenátor, Trump elnök egykori kihívója a 2016-os előválasztásokon.

Egyes információk arra engednek következtetni, hogy Perdue veszített előnyéből a novemberi választások óta. A korai szavazók között 31 százalékra tehető a többnyire a demokratákat támogató afroamerikaiak aránya, miközben a novemberi választásoknak ebben a szakaszában 28 százalékuk voksolt. Eszerint a republikánusoknak a novemberinél is jobban kell mozgósítaniuk a választás napján, hogy behozzák lemaradásukat.

Kimaradt?