Civileket bombáztak le Szudánban

Legkevesebb 22 szudáni civil meghalt, sok megsebesült szombaton a szudáni főváros, Kartúm közelében végrehajtott légicsapásokban – közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint az ország legnagyobb városában, Omdurmánban történt a támadás. Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok, államfő vezette hadsereg április közepe óta harcol az elnök volt helyettese, Mohammed Hamdan Dagalo által vezetett Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia ellen.Szudáni menekültek | Fotó: Facebook/Action Against Hunger

Kartúmban és környékén a stratégiai célpontokért vívott harcok mellett gyakoriak a lakónegyedek elleni támadások. Az RSF harcosai az elfoglalt polgári házakat használják fedezékként. Szombaton az RSF legalább 31 ember megölésével vádolta meg a hadsereget.

Az ENSZ közleményben reagált a jelentésekre. Azt írták: „A főtitkár (António Guterres) továbbra is mélyen aggódik amiatt, hogy a fegyveres erők között zajló háború Szudánt a teljes körű polgárháború szélére sodorta, ami az egész régiót destabilizálhatja.”

Az ACLED civil konfliktusfigyelő szervezet adatai szerint legkevesebb 3300 ember halt meg a szudáni harcok kitörése óta. Az ENSZ szerint a konfliktus miatt 2,9 millió szudáni lakos kényszerült lakóhelyét elhagyni, és több mint 600 ezren menekültek a szomszédos országokba. Kartúm mellett különösen az ország nyugati részén fekvő Dárfúr régiót sújtják heves összecsapások az évtizedek óta tartó etnikai konfliktusokban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?