Szudáni válság: folytatják az egyeztetést a harcoló felek

A Szudánban szemben álló felek, a szudáni fegyveres erők és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű szervezet képviselői vasárnap folytatják Dzsiddában a tárgyalásokat a polgári lakosság védelmét szolgáló megállapodások végrehajtásáról – jelentették be szombaton.

A harcoló felek vasárnap a humanitárius segélyek kézbesítéséről és a fegyveres erők különösen sűrűn lakott térségekből történő kivonásáról egyeztetnek amerikai és szaúdi segítséggel.

Abdel Fattáh al-Burhán, Szudán de facto elnöke a hadsereg támogatásával küzd a hatalomért a rivális félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők élén álló Mohammed Hamdan Dagalóval, korábbi helyettesével.

Fotó: Agerpres/EPA

A két tábornok korábban közös katonai puccsal ragadta magához a hatalmat az északkelet-afrikai országban. A hatalom megosztása körüli ellentét azonban április 15-én nyílt harcokba torkollott a 46 millió lakosú államban. Azóta többször is fegyverszünetet hirdettek, de egyik sem volt tartós, sokszor órákon belül megszakadt.

A szudáni egészségügyi minisztérium hivatalos adatai szerint eddig több mint ötszázan haltak meg, de megfigyelők szerint a valós szám ennél valószínűleg jóval magasabb.

A szudáni konfliktusban érintett felek csütörtökön már megállapodtak a polgári lakosság védelméről és arról, hogy lehetővé teszik a humanitárius segélyezést. Akkor a felek vállalták, hogy beengedik Szudánba a humanitárius segélyeket, és a szükséges létesítményeket „kiürítik és a továbbiakban tartózkodnak a elfoglalásuktól, akárcsak a kórházakétól”, egyben lehetővé teszik a lakosság számára, hogy eltemesse halottait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?