ENSZ: nyomásgyakorlással kell elérni a szudáni konfliktus mielőbbi lezárását

Minden lehetséges eszköz igénybe vételével és nyomásgyakorlással kell elérni a szudáni konfliktus mielőbbi lezárását – hangsúlyozta csütörtöki felhívásában az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Volker Türk a szudáni válság ügyében összehívott genfi rendkívüli emberi jogi tanácsülés után közzétett videóüzenetében arra kérte az afrikai befolyással rendelkező országokat, hogy „minden tőlük telhetőt tegyenek meg a helyzet megoldása érdekében”; továbbá elítélte a Szudánban harcoló feleket, akik szerinte „indokolatlan mértékű és arányú erőszakot alkalmazva sértik meg a nemzetközi jogot”.

Fotó: Brian Krassenstein/Twitter

Hozzátette: főbiztosi hivatala több olyan jelentést is kapott, amelyek katonák által elkövetett nemi erőszakról, valamint jogszerűtlen kivégzésekről és emberrablásokról számoltak be.

A válságtanácskozást Nagy-Britannia, Norvégia, az Amerikai Egyesült Államok és Németország együttes kérésére hívták össze, több tucat más ENSZ-tagállam támogatásával.

A 47 ország részvételével működő emberjogi tanács az ülésen egy határozatot is elfogadott, amely a fegyveres erőszak előfeltételek nélküli, azonnali befejezésére szólítja fel a konfliktusban érintett feleket; a világszervezet szudáni független szakértőjének bevonásával pedig szeretné nyomon követni és dokumentálni az eseményeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?