Súlyos összecsapások törtek ki a szudáni fővárosban

Súlyos összecsapások és tüzérségi harcok törtek ki a szudáni fővárosban, Kartúmban és térségében miután véget ért a 24 órás fegyvernyugvás – jelentette vasárnap a Reuters szemtanúk beszámolói alapján.

A helybeliek légicsapásokról is beszámoltak nem sokkal a szombat reggel kezdődött egynapos tűzszünet lejárta után, amelyet a szudáni hadsereg és a félkatonai Gyorsreaglású Támogató Erők (RSF) képviselői kötöttek pénteken.

Fotó: Agerpres/EPA

A fegyvernyugvás lejárta után vasárnap reggel a Kartúm mellett fekvő Omdurmán északi részén ismét kiújultak a tüzérségi harcok. Szintén összecsapásokról számoltak be helyi lakosok Kartúm déli, középső és északi részén.

„A tűzszünet némi megnyugvást hozott nekünk, de a háború és a félelem ma visszatért” – mondta a főváros déli részében lakó Muszab Száleh.

Az április közepe óta tartó fegyveres konfliktus miatt több mint 1,9 millió embert kényszerült otthona elhagyására. A harcok javarészt a fővárosban összpontosultak, de összecsapások törtek ki a nyugat-szudáni Darfúr régióban is.

Az otthonukat elhagyók közül mintegy 400 ezren a szomszédos országokba menekültek, közel felük Egyiptomba.

Szombaton Egyiptom megszigorította a beutazási szabályokat kiterjesztve vízumkötelezettséget minden szudáni állampolgárra, ami eddig a 16–50 év közötti férfiakra vonatkozott. Már a szabályváltozás előtt is több ezer szudáni várakozott hosszasan a határ közelében vízumra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?