Hiába lépett életbe a tűzszünet, kiújultak a harcok Szudánban

Mindössze percekkel az egyhetes tűzszünet helyi idő szerint hétfő esti hatályba lépését követően újabb légitámadásokról és összecsapásokról érkeztek jelentések a Szudán fővárosától, Kartúmtól északra, illetve keletre eső térségből.

Szemtanúk beszámolói szerint a Kartúm tőszomszédságában lévő Bahri és Omdurmán városokból halottak fegyverropogást. Egy helyi lakos felvételt is közzétett a sűrű, égbe nyúló fekete füstről a városok felett.

Fotó: Agerpres/EPA

Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai erők (RSF) képviselői – szaúdi és amerikai közvetítéssel – öt hete tartó heves harcokat követően, szombaton állapodtak meg hétnapos tűzszünetben, amely hétfő este kezdődött meg.

A felek a korábban meghirdetett fegyvernyugvásokat sem tartották tiszteletben.

A harcokban eddig csaknem ezren vesztették életüket és több mint egymillióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból, közülük 250 ezren a környező országokban kerestek menedéket.

Dagalo hétfőn a Facebookon közzétett egy hangfelvételt, amelyen azt hangoztatta, hogy csapatai nem fognak visszavonulni, míg véget nem vetnek a hadsereg puccsának.

A tűzszünet hétfői hatályba lépése előtt a hadsereg még heves légicsapásokat mért az RSF állásaira Kartúmban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?