Abortuszellenes törvénytervezetet fogadott el Florida állam képviselőháza

A floridai képviselőház csütörtökön nagy többséggel elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a terhesség 15 hetét követően megtiltja a művi terhességmegszakítást – jelentette a LifeSite amerikai hírportál pénteken.

A jobboldali-konzervatív, abortuszellenes médium online cikke szerint a 78-39 arányban megszavazott javaslat ezután a tagállam szenátusa elé kerül, amely várhatóan szintén megszavazza az előterjesztést. A jogi eljárás végén Ron DeSantis republikánus kormányzónak kell aláírnia és törvénybe iktatnia a javaslatot, aki szintén támogatja a tervezetet.

A hivatalos nevén „A magzati- és csecsemő-halálozás csökkentését célzó törvényjavaslat” betiltaná az abortuszt a terhesség 15 hetét követően, kivéve, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy ha a magzatnak az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenessége van. A tervek szerint július 1-jén hatályba lépő jogszabály a csecsemőhalandóság csökkentésére irányuló intézkedéseket is tartalmaz, valamint előírja az abortuszt végző klinikáknak, hogy jelentsék az emberkereskedelem gyanújára okot adó eseteket az állami hatóságoknak.Fotó: Agerpres/EPA

Amerikában évtizedek óta tilos adófizetők pénzéből támogatni az abortuszt

Mindeközben Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata szenátor bejelentette, hogy az abortuszellenes republikánus szenátorokkal együttműködve a szövetségi szenátusban ellenzi azt a demokrata párti kezdeményezést, amely gyengíteni kívánja, vagy el akarja törölni a Hyde-törvénymódosítást. A Hyde-törvénymódosítás szerint már évtizedek óta tilos adófizetők pénzéből támogatni a művi terhességmegszakítást az Egyesült Államokban. 

Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépésekor ígéretet tett az abortuszpárti szervezeteknek, hogy a kongresszus többségi demokrata párti frakciójával együttműködve igyekszik eltörölni az 1980-ban hatályba lépett Hyde-törvénymódosítást. Szenátorként Biden korábban még támogatta a jogszabályt.

Richard Shelby alabamai republikánus szenátor, aki a szenátus előkészítő bizottságának vezető republikánus tagja, a minapi kétpárti megállapodást követően kijelentette, hogy a Hyde-törvénymódosítás mindenképpen hatályban marad, különben a demokrata szenátorok nem számíthatnak a republikánusok támogatására a múlt héten szóban megállapodott kormányzati költségvetési keretegyezmény szavazásakor az 50-50 mandátumarányban megosztott szenátusban.

Már 44 „magzati menedékváros” van

Eközben az 1250 lakosú, Texas állambeli Jewett városa lett a 44. olyan amerikai település, amelynek vezetése elfogadta az úgynevezett „magzati menedékváros” elnevezésű önkormányzati rendeletet. Ez a város közigazgatási határain belül megtiltja a művi terhességmegszakítást.

Mark Lee Dickson, a kelet-texasi Right to Life (Jog az Élethez) elnevezésű szervezet igazgatója és a „Magzati Menedékváros” kezdeményezés alapítója hangsúlyozta, hogy a város önkormányzati képviselő-testülete kedden 5-0 arányban, egyhangú szavazáson döntött a kérdésben.

A mai napig 44, Texas, Nebraska és Ohio állambeli amerikai település önkormányzata fogadott el ilyen abortuszellenes rendeletet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?