A mianmari tüntetések legvéresebb napja: több mint 90-en meghaltak

Legalább 91-en meghaltak Mianmarban szombaton, a fegyveres erők napján ugyanis a hadsereg több városban tüzet nyitott a tüntetőkre, írja a BBC. A halálos áldozatok között gyermekek is vannak.

A tiltakozás-sorozat február elsejei kezdete óta már több mint négyszázan vesztették életüket az 53 milliós délkelet-ázsiai országban. A szombat volt az eddigi legvéresebb nap.

„Úgy mészárolnak le minket, mintha csak csirkék lennénk, az otthonainkban is” – mondta az egyik szemtanú a Reuters hírügynökségnek. A tiltakozást ennek ellenére folytatják.A 18 éves Hein Thant holttestét szállítják el 2021. március 27-én Mandalay városában. A katonai puccs ellen tüntető fiatalt agyonlőtték | fotó: Agerpres/EPA

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is elítélte a „fegyvertelen civilek ellen elkövetett” erőszakot.

Március 27. a fegyveres erők napja Mianmarban, a demonstrálók a figyelmeztetések ellenére utcára vonultak.

A délkelet-ázsiai országban egy hónapja tartanak a tiltakozások, mert a hadsereg magához ragadta a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártjának, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A puccsot végrehajtó katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választásokon az NLD csalással aratott fölényes győzelmet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A puccs, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta Mianmar demokrácia felé történő haladását, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A hatalomváltást élesen elítélték a nyugati országok, amelyek közül több szankciókat vezetett be Mianmar ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?