banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A korlátozások ellen tüntettek több nyugat-európai országban

Németországban, Svájcban, Hollandiában, Svédországban és Ausztriában is tüntettek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen szombaton.

Brüsszelben spontán megmozdulás volt, mintegy hétszázan vonultak, a koronavírusra fittyet hányva.

A kasseli tüntetők többsége nem viselt maszkot

A Németország középső részén található Kasselben összeütközés volt a tiltakozók és a rendőrség, valamint az ellentüntetők között. A tiltás ellenére ezrek gyűltek össze a belvárosban, és felvonulásba kezdtek. A tüntetők többsége nem viselt maszkot. Néhány embert előállítottak, a hatóságok gumibotot és paprikasprayt is használtak. A rendőrség tízezerre becsülte a tiltakozók számát és nagy erőkkel, vízágyúkkal és helikopterrel volt jelen a helyszínen.

Svájcban csendben tüntettek

A svájci Liestalban helyszíni tudósítók becslése szerint 3-5 ezer ember vett részt egy a hatóságok által engedélyezett, csendes tüntetésen. A tüntetők közül többen nem viseltek maszkot. Néhányan transzparenseket vittek magukkal, amelyeken egyebek között az Elég volt!, A szeretet legyen kísérőtök, ne a félelem! mondatok is szerepeltek. A tiltakozók közleményükben azzal vádolták a svájci kormányt, hogy több mint egy éve túszként tartja fogva az országot. „Ezeknek az intézkedéseknek semmi értelmük” – írták. „A lakosság veszélyeztetett egy százalékának védelme érdekében tönkreteszik a maradék 99 százalék életét” – tették hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szövetségi kormány pénteken úgy döntött, hogy a romló járványügyi helyzet miatt elhalasztja az éttermek és a szórakozóhelyek újranyitását és a kantonok nyomása ellenére a többi korlátozást is fenntartja. A 8,6 milliós Svájcban csaknem 578 ezer fertőzöttje és 9455 halálos áldozata van eddig a koronavírusnak.

Vízágyút vetettek be Amszterdamban

A hollandiai Amszterdamban engedély nélküli megmozdulást tartottak a korlátozások ellen, amelyet a rendőrség vízágyúkkal oszlatott fel. Az országban számos tüntetés zajlott az elmúlt hetekben, és többször történtek összecsapások. Hollandiában erőteljesen emelkedik a napi új fertőzöttek száma: a péntek reggel és szombat reggel között eltelt időszakban 7668 új esetet regisztráltak. Január eleje óta nem volt példa hasonlóan magas számra.

A svéd tüntetéseknek a rendőrség vetett véget

A svéd fővárosban, Stockholmban, valamint Göteborgban és Malmöben is utcára vonultak a tüntetők, de a rendőrség mindegyik helyszínen véget vetett a tiltakozásnak. Stockholmban két-háromszázan, Malmöben körülbelül kétszázan, Göteborgban pedig ötvenen-hetvenen demonstráltak.

Nyolc tüntetőt őrizetbe vettek az osztrák fővárosban

Bécsben a korlátozások ellen kéthetes rendszerességgel tüntető aktivisták ismét az utcára vonultak szombaton. Mivel a hatóságok a járványveszély miatt minden tüntetést betiltottak, a tiltakozók nem tartottak központi rendezvényt, hanem kisebb csoportokban demonstráltak, főként a Hauptbahnhof (főpályaudvar) környékén. A nagy erőkkel kivonuló rendőrség feloszlatta a legnépesebb tüntetést, eközben paprikasprayt használt, és nyolc tüntetőt őrizetbe vett.

Szombaton Bulgáriában is tüntettek a koronavírus-járvány miatt hozott hatósági intézkedések ellen.

(Nyitóképen: Hollandt tüntetők állnak szemben a rendőrökkel | Fotó: Agerpres/EPA)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?