banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Több százan tüntettek Bukarestben a korlátozások és a maszkviselés ellen

FRISSÍTVE: A bukaresti Egyetem és a Győzelem téren is több százan gyűltek össze szombat délután, hogy részt vegyenek a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott korlátozások, többek között a kötelezeő maszkviselés ellen szervezett tiltakozásokon. FRISSÍTÉS: A fővárosi tüntetések résztvevők száma sajtóhírek szerint több ezresre duzzadt, közben más nagyvárosokban is tüntetések szerveződtek.

A megmozdulásokat a Harcolunk Romániáért mozgalom és a Román Hazafiak Mozgalma szervezte. A Digi24 hírtelevízió szerint mintegy ötszázan jelentek meg a tüntetéseken, holott a veszélyhelyzetről szóló kormányhatározat értelmében maximum százan lehetnek a tiltakozó megmozdulásokon.

A csendőrség szerint a megengedett létszám túllépéséért a főszervezőt akár 10 ezer, a résztvevőket pedig 2500 lejre büntethetik. A tüntetések szervezőjére már kiszabták a bírságot – tették hozzá.

A tüntetők zászlókat, transzparenseket és feliratozotott lufikat lobogtattak, amelyeken többek között olyanlk voltak olvashatók, hogy „Le az egészségügyi diktatúrával", „Nem a kötelező oltásra!".

A Győzelem (Victoriei) téri tiltakozók hangadója a köztudottan vírustagadó és a járványügyi intézkedéseknek ellenszegülő Diana Șoșoacă, aki a tavaly decemberi parlamenti választásokon a szélsőségesen nacionalista és rendszerellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeként jutott be a szenátusba, de utóbb a pártja számára is vállalhatatlan lett, és kizárták az AUR-ból.

A törvényhozó élesen bírálta a kormányt, Klaus Iohannis államfőt és Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkárt, előre hozott választásokat és egy technokrata kormány felállítását követelte. Ugyanakkor kérte az államfőtől és a miniszterelnöktől, hogy álljanak szóba a tüntetőkkel, hallgassák meg követeléseiket.

A szenátor ellenvetését fejezte ki a tornaórákon való maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatban, és azt mondta, valódi szakembereknek kellene kezelniük a világjárvány miatt kialakult helyzetet.Diana Şoşoacă volt a hangadó | Fotó: Agerpres

Hasonló tiltakozó akció zajlott szombat délután az Egyetem téren is. A tüntetések résztvevői nem viseltek maszkot, és nem tartották be a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Más nagyvárosokban is szerveztek hasonló tüntetéseket, például Galacon, Brassóban. Temesváron és Kolozsváron is. Utóbbi helyszínen George Simion parlamenti képviselő, az AUR elnöke is jelen volt.

Tüntetés Galacon:

És Brassóban:

Temesváron:

Protest la Timișoara

Közzétette: Vocea Timisului – 2021. március 20., szombat

 

Kimaradt?