Mianmar: az ENSZ BT elítélte a tüntetők elleni erőszakot

Határozottan elítélte a mianmari tüntetők elleni erőszakot szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), a nyilatkozatban önmérsékletre szólította fel a katonaságot, amely február elején átvette a hatalmat az országban.

A brit kezdeményezésű nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy „határozottan elítélik a békés tüntetők, köztük nők, fiatalok és gyermekek elleni erőszakot". „Felszólítják a hadsereget a legnagyobb önmérsékletre, és szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet" – írták.

Az ENSZ BT kedden még nem tudott megállapodni a nyilatkozat végleges szövegében, ugyanis Oroszország, Kína, India és Vietnam módosításokat terjesztett be a javaslathoz. Ezek miatt végül törölni kellett azokat a részeket, amelyekben puccsnak minősítették, s elítélték volna a katonai hatalomátvételt, illetve szankciókat helyeztek volna kilátásba.

Mianmarban egy hónapja szabadultak el az indulatok azt követően, hogy a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, illetve pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több tisztségviselőjét. A katonaság állításai szerint a tavaly novemberi választáson az NLD csalással nyert.A katonaság több mint egy hónapja átvette az uralmat

A hadsereg puccsa megakasztotta a nagyjából ötvenéves katonai uralmat követő demokratikus reformokat. Százezrek vonultak utcára a hatalomátvétel ellen tiltakozva, s eddig legalább hatvan halálos áldozata volt a demonstrációk feloszlatásának, mintegy 2000 embert pedig őrizetbe vettek a biztonsági erők. Több nyugati ország korlátozott szankciókat vezetett be a rezsim ellen.

„Fontos lenne visszatérni oda, ahol a puccs előtt voltunk" – emelte ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár. Reményét fejezte ki, hogy a nyilatkozat ráébreszti a katonaságot, hogy „feltétlenül szabadon kell engedniük az összes foglyot, tiszteletben kell tartaniuk a választások eredményét, olyan helyzetet kell teremteniük, amelyben visszatérhetünk a demokratikus átmenethez".

Az amerikai pénzügyminisztérium szerdán szankciókat vezetett be Min Aung Hlaing katonai vezető két gyermeke és hat, általuk ellenőrzött vállalat ellen azzal a céllal, hogy fokozzák a mianmari katonaságra gyakorolt nyomást. „A burmai biztonsági erők békés tüntetők elleni erőszakos fellépése elfogadhatatlan" – hangsúlyozta Andrea Gacki, a Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatal (OFAC) igazgatója. (Az ország régi nevét, Burmát a katonai diktatúra változtatta meg Mianmarra, az Egyesült Államok viszont következetesen Burmát használ – szerk. megj.)

Kapcsolódók

Kimaradt?