A francia baloldali elnökjelöltek a vakcinák szabadalmi oltalmának feloldását szorgalmazzák

Azt szeretnék elérni, hogy a legszegényebb országok is hozzájuthassanak a vakcinához.

Négy francia baloldali elnökjelölt a koronavírus elleni vakcinákat gyártók szellemi tulajdonjog-védelmének megszüntetését szorgalmazza és ennek érdekében nemzetközi fellépésére kérte pénteken Emmanuel Macron államfőt.Az oltóanyag zöme a jómódú országokba kerül | Fotó: MTI

A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a Zöldeket képviselő Yannick Jadot, a szocialista Anne Hidalgo és az Új Antikapitalista Párt jelöltje, Philippe Poutou közös levélben arra kérte a köztársasági elnököt, hogy sürgősen szervezze meg a Kereskedelmi Világszervezet miniszteri értekezletét annak érdekében, hogy a vakcinák szabadalmi oltalmának feloldása lehetővé váljon, mindenekelőtt a legszegényebb országokban.

Az aláírók sajnálatosnak tartják, hogy a tavaly piacra került oltóanyagok 74 százaléka a magas és közepes jövedelmű országokba irányult, s az alacsony jövedelműek az oltóanyagoknak csak alig egy százalékát kapták meg.

Lehetővé kell tenni az alacsony és a közepes jövedelmű országoknak, amelyek képesek koronavírus-elleni oltóanyagot gyártani, hogy kielégítsék a világigényeket, és kézben tartsák a járványt - fogalmaztak a baloldali politikusok, akik azt kifogásolták a levelükben, hogy a francia kormány nem tett „konkrét lépéseket” az ügyben.

Miközben több ország, köztük az Egyesült Államok is támogatja a koronavírus elleni vakcinákat gyártók szellemi tulajdonjog-védelmének felfüggesztését a járvány elleni hatékonyabb védekezés érdekében, az uniós tagállamok között nincs egyetértés a kérdésben. Emmanuel Macron eleinte támogatta a lehetőséget, majd utóbb visszakozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?