Nagyon sok civil halt meg a szíriai légicsapásokban

Legalább 42 civil személy, köztük 19 gyermek életét vesztette az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai „fővárosának” számító Rakkában - jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Vasárnap szintén a szövetségesek légicsapásaiban 27 ember vesztette életét. Ezekkel a legutóbbi halálesetekkel csaknem 170-re nőtt azoknak a civileknek a száma, akik az elmúlt bő egy hétben vesztették életüket a nemzetközi koalíció légicsapásaiban.A nemzetközi koalíció megerősítette, hogy az elmúlt héten fokozta a dzsihadistáknak az észak-szíriai városban található állásai elleni légicsapásait, ugyanakkor jelezte, hogy vizsgálatot indít a civilek halálával kapcsolatban.

A kurd és arab erőket tömörítő Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenzéki szervezet június 6-án indította meg a Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromát, a szervezet előrenyomulását az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és az amerikai különleges erők is segítik.

Az SDF jelenleg mintegy 60 százalékát uralja a városnak, harcosai pedig egy tíz négyzetkilométeres körben próbálják egyre szorosabbra vonni a hurkot a dzsihadisták körül a város középső és északi részén. A város említett részein rekedt civileket folyamatosan veszélyeztetik a tüzérségi és légitámadások.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?