Irak üdvözli Trump második beutazási tilalmát

Irak hétfőn üdvözölte, hogy leveszik Donald Trump amerikai elnök felülvizsgált, a beutazások korlátozására vonatkozó rendeletében a beutazási tilalommal sújtott országok listájáról.

Bagdad "pozitív üzenetnek" nevezte ezt, egy olyan időben, amikor amerikai és iraki csapatok vállvetve harcolnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben. Szaad al-Hadithi iraki kormányszóvivő szerint a felülvizsgált rendelet azt mutatja, hogy a két ország között "valódi partneri kapcsolatok" vannak.

Ahmed Dzsamal, a bagdadi külügyi tárca szóvivője szerint ez "megerősíti Bagdad és Washington stratégiai partnerségét több területen is, a terror elleni küzdelem tükrében".

Az iraki kormány még az előtt adta ki közleményét, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn áláírta a felülvizsgált rendeletet. A rendelet módosításának várható tartalmáról már előzetesen megjelentek hírek a sajtóban. Az eredeti, januárban alkotott rendelet hét - muzulmán többségű - ország állampolgárainak tiltotta meg a beutazást a terrorizmus veszélyére hivatkozva. A listán szereplő országok: Irak, Szíria, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen voltak. Amerikai bíróságok azonban meggátolták a rendelet végrehajtását.

Sajtóértesülések szerint az amerikai külügyminisztérium és a védelmi tárca nyomására vették le a listáról Irakot. A két tárca ugyanis felhívta a figyelmet Bagdad és Washington szoros együttműködésére az észak-iraki Moszulban a dzsihadisták ellen folyó küzdelemben.

Az új rendelet eszerint a korábbinál szűkebb érvényű lesz, és kifejezetten kiveszi a 90 napos beutazási tilalom hatálya alól azokat a jemeni, szudáni, szíriai, iráni, líbiai és szomáliai állampolgárokat, akiknek már van érvényes vízumuk az Egyesült Államokba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?