A jövő héten jöhet Trump új beutazási rendelete

A Trump-kormányzat folytatja a nyomásgyakorlást Iránra - derült ki az amerikai elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. Donald Trump azt is bejelentette, hogy jövő héten bemutatja az új beutazási rendeletét, és megnevezte jelöltjét a munkaügyi minisztérium élére.

Donald Trump csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette, hogy kormányzata folytatja a nyomásgyakorlást Iránra. Az amerikai elnök szerint ez addig tart majd, amíg „a probléma nem oldódik meg”. Donald Trump azonban nem fejtette ki részletesen, hogy kormányzata a szankciók mellett a nyomásgyakorlás milyen további formáival él majd a perzsa állam ellen.

Donald Trump szólt a terrorizmusról is, és azt mondta: az Iszlám Állam úgy terjed, mint a rákbetegség. Az elnök Iránt nevezte meg a terrorizmus fő támogatójaként. A terrorizmus elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozva leszögezte, hogy választási ígéretéhez híven újraépíti a szerinte legyöngült amerikai haderőt.

Kérdésre válaszolva Trump cáfolta, hogy bármiféle kapcsolata lenne Oroszországgal. De hozzátette: az erről folyó viták az amerikai sajtóban kétségtelenül Putyin orosz elnöknek használnak.

Új beutazási rendelet

Donald Trump az előző - egy bíró, majd egy fellebbviteli bíróság által fefüggesztett - a beutazást szabályozó rendelet helyett jövő hétre egy teljesen új elnöki rendelet kiadását helyezte kilátásba. Az amerikai belpolitikáról szólva leszögezte: egyes sajtójelentésekkel ellentétben a Fehér Házban egyáltalán nem kaotikus a helyzetet, sőt, éppen hogy ő örökölt zűrzavart.

Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az elnökség átvételekor „katasztrofális” volt a helyzet az Egyesült Államokból a menekültek, illetve a munkahelyek tekintetében, de „katasztrofális” helyzetet örökölt például a Közel-Keleten is.

Doanald Trump a sajtót hibáztatta „félrevezető információkért”, és ezúttal is vitába keveredett a CNN tudósítójával, „hamis hírek” közlésével vádolva a hírcsatornát.

Új munkaügyi miniszter

A tájékoztatón Trump bejelentette, hogy Alexander Costát jelöli a munkaügyi minisztérium élére a jelöltségétől visszalépett Andrew Puzner helyett.

Alexander Acosta a floridai nemzetközi egyetem jogi karának dékánja, korábban a Szakszervezeti Kapcsolatok Országos Tanácsának elnökségi tagja, azt megelőzően pedig George W. Bush kormányában az igazságügyi minisztérium államtitkára volt. Ha a szenátus megszavazza őt, ő lesz a Trump-kabinet első spanyolajkú tagja.

Andrew Puzner szerdán jelentette be, hogy lemond miniszter-jelöltségéről, mert több republikánus szenátor jelezte, nem szavazza meg őt. Puzner egy gyorsétterem-lánc elnök-vezérigazgatója volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?