Elutasították Trump fellebbezését a beutazási tilalom bírói felfüggesztése után

Érvényben marad az amerikai bevándorlást korlátozó elnöki rendeletet felfüggesztő bírói döntés, mivel a fellebbviteli eljárásban Donald Trump elnök ellen hoztak határozatot. A San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság mindhárom tagja elutasította az elnök fellebbezését a bírói döntés ellen – jelentették a hírügynökségek helyi idő szerint még csütörtökön.

A végső döntést valószínűleg az amerikai legfelsőbb bíróság hozza majd meg. Erre utalt valószínűleg maga az elnök is, aki csupa nagy betűs tweetjében azt írta: "Találkozunk a bíróságon! A nemzetbiztonság forog kockán!"

jságíróknak pedig azt mondta, "ez politikai döntés, a bíróságon találkozunk". Hozzátette, hogy véleménye szerint nagyon könnyen megnyerik majd a pert.


A bírák most csak arról döntöttek, hogy egy alacsonyabb szintű bíróság határozatát felülvizsgálva, feloldják-e a rendelet átmeneti felfüggesztését. Mint fogalmaztak: a végleges döntéshez az álláspontok szélesebb körű meghallgatására van szükség. A döntés az egész elnöki rendelet jogszerűségéről akár még a szövetségi legfelső bíróság elé is kerülhet.

A pillanatnyilag hatályon kívüli elnöki rendelet 90 napra megtiltotta hét, muzulmán többségű ország állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

Címlapi illusztrációnk forrása: express.co.uk

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?