Továbbra is felfüggesztve marad Trump hírhedt rendelete

Továbbra is érvényben van Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése, miután vasárnap hajnalban a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság elutasította a washingtoni igazságügyi minisztérium arra vonatkozó kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül a tilalom felfüggesztését.

A San Franciscó-i bíróság hétfőig adott határidőt az igazságügyi tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra. Mint ismert, pénteken James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a beutazási tilalmi rendeletet. A döntés azonnali hatályú és országos érvényű volt.

A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. Robart helyt adott a beadványnak és elutasította a kormány érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet.

Trump a Twitteren is bírálta a döntést

Donald Trump szombaton a Twitter-üzenetben élesen bírálta Robartot. “Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva” – írta az elnök még az igazságügyi tárca lépése előtt.

Ezt követően pedig az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét kritizálta: “Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?”.

Trump később – ugyancsak Twitter-üzenetek formájában – hangsúlyozta, hogy a bíró “szörnyű döntése” miatt “nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba”. Egy másik üzenetben kijelentette: a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokban potenciális terroristák előtt, és “a rossz emberek nagyon örülnek”.

„Nemzetbiztonsági érdek”

Az igazságügyi minisztérium fellebbezésében arra hivatkozva kérte a beutazási tilalom azonnali visszaállítását a bíróságtól, hogy szerintük annak felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben.

A beadvány indoklása szerint az elnök “szuverén előjoga” dönteni arról, hogy nemzetbiztonsági érdekből mely külföldiek léphetnek be az Egyesült Államokba, és kiket tilt ki. A minisztérium érvelése szerint “szavatolni kell, hogy akik beléphetnek az Egyesült Államokba, azok nem akarnak ártani az amerikaiaknak, és nem állnak kapcsolatban a terrorizmussal”.

Mégis beutazhatnak a muszlimok

A fellebbviteli bíróság vasárnapi, elutasító határozata nyomán James Robart bíró pénteki rendelete hatályos marad. Ennek nyomán, aki érvényes vízummal rendelkezik, továbbra is beutazhat az Egyesült Államokba. A belbiztonsági tárca is felfüggesztette a rendelet alkalmazását.

A Reuters jelentése szerint az amerikai külügyminisztérium pedig újraindította a menekültek befogadását. A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak, vagyis Washington és Minnesota államnak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.

Kapcsolódók

Kimaradt?