Nem veszélyes az Egyesült Államokra a kitiltott hét ország

Nem jelent komoly terrorista fenyegetést az Egyesült Államokra az a hét ország, amelynek állampolgáraival szemben Donald Trump elnök ideiglenes beutazási tilalmat rendelt el januárban – erre jutottak az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumának elemzői.

Jelentéstervezetüket az AP amerikai hírügynökség pénteken ismertette. Az elemzők meglátása szerint nincs szoros összefüggés az Egyesült Államokban 2011 – a szíriai belháború kezdete – óta ismertté vált terrortettek elkövetői és állampolgárságuk között.

A minisztérium 82 olyan ember állampolgárságát vizsgálta, akiket Washington szerint külföldi terrorista csoportok bujtottak fel arra, hogy támadásokat hajtsanak végre az Egyesült Államokban. Kiderült, hogy a 82 ember több mint fele az Egyesült Államokban született, a többiek pedig 26 ország szülöttei. A lista élén Pakisztán áll, majd Banglades, Kuba, Etiópia, Irak, Üzbegisztán a sorrend.

Ez alapján Trump hét országa közül az “élbolyba” csupán Szomália és Irak tartozik. Az elemzők szerint a  további öt államot illetően Iránból, Szudánból és Jemenből mindössze egy-egy személy érintett, Szíriát tekintve pedig senki. A hetedik ország Líbia, ám a jelentéstervezet nem tér ki arra, hogy akad-e onnan származó is a 82 személy között.

Az elemzők megjegyzik, hogy Iránban, Líbiában, Szomáliában és Szudánban a terrorista szervezetek csak szűkebb pátriájukra összepontosítanak, míg az iraki, szíriai és jemeni csoportok már veszélyt jelenthetnek az Egyesült Államokra is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?