Az európai liberálisoknak nem kell Beppe Grillo ötcsillagos mozgalma

Az euroszkeptikus, populista M5S szavazóinak többsége hétfőn támogatásáról biztosította a pártelnök Beppe Grillo kezdeményezését, amelynek értelmében a mozgalom EP-képviselői átültek volna a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalomból (EFDD) a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) formáció soraiba. Ezt azonban leszavazták az ALDE európai parlamenti képviselői, a csatlakozási kérelem jóváhagyásához kétharmados többségre lett volna szükség.

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője szerint a felek között „továbbra is alapvető nézetkülönbségek vannak fontos európai ügyeket illetően”, „nincs elég közös alap a csatlakozási kérelem elfogadásához”.

A volt belga kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, „a közös érdekek mentén, a környezetvédelem, az átláthatóság, illetve a közvetlen demokrácia terén továbbra is együtt fognak működni”.

Ha az Öt Csillag Mozgalom 17 képviselője csatlakozhatott volna az Európai Parlamentben jelenleg 68 hellyel rendelkező liberálisokhoz, akkor az ALDE lett volna az uniós testület harmadik legnagyobb frakciója a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport után.

Beppe Grillo a frakcióváltást azzal indokolta, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépéséről kiírt népszavazást követően értelmetlenné vált az EFDD-ben maradás az M5S számára. A frakció az M5S és az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szövetségével alakult meg. A UKIP azóta elérte célját, a brit referendumon többségbe kerültek a kilépés támogatói, ezzel azonban megszűnt a közös politikai cél - írta Beppe Grillo az ALDE-hoz való csatlakozást szorgalmazva.

Olasz sajtóhírek szerint az M5S frakciócseréjét elsősorban anyagi érdekek motiválták. A Corriere della Sera napilap internetes kommentárja szerint az M5S mintegy 700 ezer euró támogatástól esne el, amennyiben a UKIP távozásával az EFDD felbomlana, és az olasz párt frakció nélkül maradna. Azt egyelőre nem tudni, hogy az elutasított kérelem után mi lesz az M5S sorsa, visszatérhet-e az EFDD soraiba. Egyesekben felmerült, hogy a párt önálló frakciót alakíthatna, ehhez azonban minimum hét tagország legalább 25 képviselőjének részvételére van szükség.

Kimaradt?