Moszkva megszünteti a Törökországgal szembeni szankciókat

Oroszország fokozatosan megszünteti a Törökországgal szemben bevezetett szankciókat - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdoğannal folytatott keddi szentpétervári tárgyalásokat lezáró közös sajtótájékoztatón.

Az orosz elnök szerint a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szinten állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat. Mint mondta, megkezdődött a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztése.

A két vezető először találkozott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. A két ország gazdasági büntetőintézkedésekkel is súlyosbított elhidegülésének Erdoğan június végi bocsánatkérő levele vetett véget.

Törökország és Oroszország képes újjáépíteni és a korábbinál is szorosabbra fonni kapcsolatait - jelentette ki Erdoğan, aki ismét többször is "drága barátomnak" nevezte Putyint. Elmondta, hogy Ankara kész megvalósítani Oroszországgal közösen a Török Áramlat gázvezetékprojektet és a Törökország első nukleáris erőművének megépítéséről 2010-ben kötött megállapodást.

Címlapi illusztrációnk forrása: aa.com.tr

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?