banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Ultimátumot adott Törökország az EU-nak

Ankara felfüggeszti az Európa felé irányuló migrációs hullám feltartóztatásáról szóló EU-török menekültügyi egyezmény végrehajtását, amennyiben az unió nem közöl időpontot a török állampolgárokra érvényes vízumkötelezettség megszüntetésére - jelentette ki kedden Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere.

Az EU elvárása Törökországgal szemben, hogy változtassa meg a terrorizmus elleni jogszabályait, Európa saját biztonságának veszélyeztetését jelentené - mondta Ömer Celik a Habertürk török hírtelevíziónak.

A menekültügyi megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, ezt azonban elhalasztották azért, mert Ankara nem teljesítette az EU által előírt feltételek mindegyikét, így például nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Le Monde című francia lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában azt mondta, semmissé válik a Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, a vízummentesség megadását a török állampolgároknak.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?