Így zsarolja az Európai Uniót Recep Tayyip Erdogan

Törökország nem tesz további lépéseket a migránsválság kezeléséről az Európai Unióval (EU) kötött megállapodás végrehajtása érdekében, amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Isztambulban.

A török politikus az ENSZ védnöksége alatt első alkalommal megrendezett Humanitárius Világ-csúcstalálkozó (World Humanitarian Summit) záró sajtótájékoztatóján beszélt erről, amelyet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott.

Erdogan hozzátette: az egyezményben foglalt, a szíriai menekültek törökországi ellátásához nyújtandó több milliárd eurós támogatás még mindig nem érkezett meg.

A török elnök kijelentette: "Törökország nem kegyelmet, hanem őszinteséget vár az EU-tól. Feltételeket pedig csak bizonyos határig lehet szabni, de azután Ankara azt mondhatja: akkor most Önök gondolkodjanak." Erdogan szerint "az egyes európai országok által felhúzott drótkerítések és falak nem tartják távol a gondokat." Egy-két Szíriával szomszédos országtól eltekintve senki nem állta ki az emberiesség próbáját. Az együttérzés hiánya miatt halnak meg a menekülni kényszerülők - fűzte hozzá. 

Erdogan elszomorítónak nevezte, hogy a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport országai közül csak Németország vett részt a találkozón Angela Merkel képviseletében.

A szíriai konfliktus megoldására vonatkozóan a török elnök a már korábban is hangoztatott ajánlatot ismételte meg, azaz az ország északi részében repüléstilalmi övezetet kell kialakítani. A terület biztosításába a NATO-t is be kell vonni.

A terrorizmus ellenes harcra vonatkozóan kijelentette, hogy nem szabad meghátrálni, és küzdeni kell félelem nélkül. 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: amíg a 2000-es évek elején még 20 milliárd dollár volt az az összeg, amely éves szinten az emberiség megsegítésére kellett, addig ez a pénz az elmúlt 15 évben 12-szeresére nőtt és mára 245 milliárd dollárt tesz ki. Erdoganhoz hasonlóan a főtitkár ugyancsak elszomorítónak nevezte nevezte, hogy a G7- államok közül csak Németország képviseltette magát, mivel ezek az országok humanitárius vonatkozásban komoly anyagi segítséget tudnának mozgósítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?