Bild: nem kapnak idén vízummentességet a törökök

A német kormány azzal számol, hogy Törökország az idén nem teljesíti az uniós vízumkötelezettség megszüntetéséhez szükséges feltételeket - írta hétfőn a Bild című német lap.

A beszámoló szerint a német kormány úgy látja, nem lehet az eredeti menetrendnek megfelelően június végéig lezárni a vízummentesség megadásának előkészületeit és július 1-jétől megszüntetni a török állampolgárok uniós vízumkötelezettségét. Berlin azzal számol, hogy az ügy legalább az év végéig elhúzódik - írta a Bild. 

A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. A vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie, a többi között módosítania kell a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat, ezt azonban Ankara elutasítja. 

Angela Merkel német kancellár hétfőn Isztambulban találkozik Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, hogy "valamennyi fontos kérdésről" tárgyal majd a török elnökkel, és kifejezte aggodalmát a törökországi belpolitikai fejlemények miatt.

„Nem elég aggódni" - így reagált Horst Seehofer bajor miniszterelnök, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy vasárnapi televíziós interjúban. Hangsúlyozta, hogy hiba volt Törökország uniós csatlakozásának és vízummentességének ügyét "összekeverni" a menekültüggyel. 

El kell kerülni, hogy az EU vagy Németország függő helyzetbe kerüljön "vagy akár zsarolhatóvá váljék". Eddig a határig nem szabad eljutni, és a kancellár a török államfővel folytatott megbeszélésén remélhetőleg "világosan kijelöli ezt a határt" - mondta Horst Seehofer az ARD országos köztelevíziónak. 

Határozott fellépésre szólították fel Angela Merkelt a szövetségi parlament (Bundestag) összes többi pártja részéről is. Például Aydan Özoguz, a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminisztere, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) politikusa a Die Welt című lapban hétfőn ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy a kancellárnak fel kell rónia a török államfőnek az emberi jogok érvényesülésében tapasztalható hiányosságokat, és nem szabad "engedményt adni" az emberi jogokból csak azért, hogy működjön a menekültügyi megállapodás. 

Egy hétfőn ismertetett felmérés szerint a németek többsége elutasítja az EU-Törökország megállapodást. A Handelsblatt című üzleti lap megbízásából végzett kutatás alapján a németek 59 százaléka helytelennek tartja a kancellár Törökországgal kapcsolatban követett politikáját, és csak 39 százalék tartja helyesnek. A Forsa közvélemény-kutató intézet által május 17-18-án végzett reprezentatív felmérés a többi között azt is kimutatta, hogy a németek 47 százaléka nem szeretné, ha a 2017-es Bundestag-választás után is Angela Merkel maradna a kancellár, míg 44 százalék üdvözölné, ha vállalna egy újabb ciklust.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?