Az Iszlám Államhoz induló kétgyermekes szülőket vettek őrizetbe Olaszországban

Az Iszlám Állam terrorszervezethez (IÁ) Szíriában csatlakozni akaró kétgyermekes szülőket is őrizetbe vettek az észak-olaszországi Lombardia és Piemonte tartományban az olasz rendőrség terrorizmusellenes egységei csütörtökön. Összesen négy embert vettek őrizetbe Lecco, Varese és Milánó területén, további kettőt még köröznek. Az olasz rendőrség közleménye szerint a nemzetközi terrorizmust pártoló „iszlám szélsőségesekről” van szó.

Az olasz hatóságok bejelentése szerint az őrizetbe vettek az olasz fővárosban készültek öngyilkos merényletre Izrael római nagykövetsége ellen és a Vatikánban. A merényletet robbanószerrel teli övvel tervezték végrehajtani.

Az őrizetbe vettek között van egy Olaszországban élő marokkói sportoló, ismert thai-box bajnok, aki mérkőzésein az Iszlám Állam (IÁ) fekete mezeiben lépett ringbe, és feleségével, valamint kétéves és négyéves gyerekükkel készen állt családostul Lecco városából Szíriába utazni, hogy ott az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseihez csatlakozzanak. Velük készült Szíriába utazni egy Olaszországban élő 23 éves marokkói fiatalember is, akinek fivérét tavaly szintén terrorizmus pártolása miatt kiutasították Olaszországból, majd azóta a hírek szerint a szíriai harcokban életét veszítette.

A Szíriába készülő család egy másik családdal állt kapcsolatban, amely 2015 februárjában szintén Leccóból a közel-keleti országba költözött. A marokkói családfő és olasz felesége három kiskorú gyermekkel egyik napról a másikra hagyta el Olaszországot, és autóval ment a török-szíriai határig, ahol nyomuk veszett. Az olasz hatóságok szerint ez a szíriai férfi interneten állt kapcsolatban más Leccóban élő családokkal, amelyeket az IÁ számára "toborzott". Az általa Olaszországba küldött fényképeken saját gyermekei az IÁ egyenruhájában láthatók, más felvételeken az IÁ mártír terroristáit éltetik.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter egy televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy az őrizetbe vettek "nagyon csúnya dolgokra készültek". Az olasz hatóságok hónapok óta ellenőrzés alatt tartották a csoport tagjait: lehallgatott telefonbeszélgetéseik arra utaltak, hogy a már Szíriában tartózkodó marokkói férfi merényletet szervezett, és a helyszín a tervek szerint Róma lett volna, mégpedig az ide érkező keresztény zarándokok célbavételével - mondta el Maurizio Romanelli helyettes államügyész a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?