Stockholm lenne az Iszlám Állam következő célpontja?

A svéd hírszerzés nemrég olyan információ birtokába jutott, amely szerint az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének tagjai valószínűleg a skandináv ország fővárosában, Stockholmban terveznek merényletet elkövetni – jelentette a helyi média; a biztonsági szolgálatok közölték, vizsgálják az értesülés hitelességét.

Az Aftonbladet és az Expressen svéd napilapok, valamint a közszolgálati rádió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a szóban forgó információ egy Stockholmot fenyegető terrortámadás veszélyére utal. Az Expressen információi szerint a svéd titkosszolgálatot (SAPO) iraki források úgy tájékoztatták, hogy az Iszlám Állam hét vagy nyolc tagja léphetett a skandináv ország földjére azzal a szándékkal, hogy támadást hajtson végre civil célpontok ellen.

A titkosszolgálat egyik szóvivője azt mondta, nem kommentál terrorfenyegetésre vonatkozó részleteket, annyit árult el csupán, hogy a SAPO együttműködik a rendőrséggel, valamint más nemzeti és nemzetközi partnerekkel. „A hírszerzés alaposan kiértékeli a kapott információt, amely olyan természetű, hogy megítélésünk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül" – tette hozzá. Egy iraki biztonsági forrás közlése szerint 2015 februárjában hat iraki állampolgár hagyta el Irakot és utazott Svédországba Törökországon keresztül. A csoport vezetője korábban Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egykori iraki vezetőjének a harcostársa volt, és többször is börtönbe vetették az amerikai erők Irakban.

„Különleges műveleteket akarnak elkövetni Svédországban, hogy kikényszerítsék a skandináv ország kilépését az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióból" – tette hozzá a névtelen forrás, a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli támadásokra is utalva. Svédországot még nem érte nagyszabású fegyveres támadás. Egy férfit perbe fogtak, amiért megpróbált robbanószerkezetet összeállítani, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre az országban. 2010-ben egy öngyilkos merénylő meghalt, amikor a testére erősített robbanószerkezet a tervezettnél korábban robbant fel Stockholm belvárosában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?