Franciaország kész a líbiai partoknál is fellépni az embercsempészek ellen

Franciaország kész segíteni a líbiai egységkormányt az ország partjainál a tengeri biztonság megteremtésében - mondta kedden Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

"Már csak az kell, hogy (Fájez esz-Szarrádzs líbiai) miniszterelnök megmondja, milyen biztonsági intézkedéseket tervez, és milyen kérésekkel kíván a nemzetközi közösséghez fordulni Líbia tengeri biztonságának megteremtéséhez" - fogalmazott a tárcavezető az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. 

"Mi készen állunk" - hangsúlyozta Jean-Yves Le Drian utalva arra a segítéségre, amelyet Franciaország nyújtana a Sophia elnevezésű uniós katonai művelet kiterjesztésében az embercsempészek hajóinak feltartóztatására Líbia partjainál. 

Az európai országok attól tartanak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet líbiai előrenyomulásával újabb migránsáradat indulhat meg a Földközi-tengeren Olaszország partjai felé. 

Az uniós haditengerészeti misszió mandátumának a líbiai felségvizekre történő kiterjesztéséről április 18-án egyeztettek az EU-tagországok védelmi és külügyminiszterei. A hadműveletet elsősorban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország szorgalmazta a találkozón. 

A földközi-tengeri embercsempészettel szembeni, EuNavforMed elnevezésű uniós művelet első, felderítési szakaszának megkezdését 2015. július 2-án jelentették be Brüsszelben. Az EU-tagországok tavaly októberben arról döntöttek, hogy a második szakasza október 7-én kezdődik a katonai műveletnek, amelyet Sophiára neveztek át. Az uniós államok mintegy hat hajója feltartóztathatja, átkutathatja és el is kobozhatja az embercsempészek hajóit, de kizárólag a nemzetközi vizeken. A művelet harmadik fázisához az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség.

Jean-Marc Ayrault külügyminiszter április elején azt viszont kizárta, hogy Franciaország légicsapásokat kezdene vagy pedig szárazföldi erőket küldene Líbiába.

Kapcsolódók

Kimaradt?